Служебният кабинет: Нещо старо, нещо ново и куп изненади (ОБЗОР)

БСП не участва в консултациите, „Промяната” напуснаха с ококорени очи и изпънати лица

Служебният кабинет: Нещо старо, нещо ново и куп изненади (ОБЗОР) | StandartNews.com

* БСП не участва в консултациите, „Промяната” напуснаха с ококорени очи и изпънати лица

Нещо старо, нещо ново и куп изненади. Това е служебният кабинет, който кандидатът за премиер Димитър Главчев представи на президента Румен Радев и партиите. За първи път – по новите промени в Конституцията, държавният глава не сформира правителство. Това прави посоченият от него кандидат за министър-председател. Главчев изненада партиите, като включи в кабинета и име свързано с ИТН – Евтим Милошев като министър на туризма, и човек на БСП – Росен Карадимов, предложен за министър на иновациите и растежа, и човек на самия Радев – бившият служебен министър на културата Найден Тодоров.

ВИЖ ОЩЕ: Новият кабинет. Ето ги министрите! Големи изненади (НА ЖИВО)

Точно в 9:34 Главчев влезе при президента Румен Радев, за да представи новите министри. Държавният глава, следвайки промените в конституцията, покани и лидерите на парламентарните партии. Всяка партия имаше право на трима души делегация.

ВИЖ ОЩЕ: Радев се усмихна! Заговори за рокади в кабинета, изненада с клетвата

От ГЕРБ, който са първа политическа сила обаче се явиха четирима: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Рая Назарян. До тях седнаха ДПС: Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Вляво от президента се подредиха ПП-ДБ: Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. До тях седнаха „Възраждане” - Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев, следвани от ИТН: Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с най-важното решение! Датата на изборите (ВИДЕО)

БСП демонстративно не участва в консултациите. Тримата й представители, водени от Георги Свиленски, отидоха пред Президентството, дадоха изявление за медиите и се прибраха в парламента. Ние сме за избори 2 в 1 на 9 юни, каза зам.-шефът на червените Георги Свиленски пред шадравана на „Дондуков” 2. Минути по-късно Радев насоли публично социалистите, като им каза, че бягат от отговорност.

ВИЖ ОЩЕ: "Промяната" бесни, изключват министър (ВИДЕО)

Следвам стриктно нови правила в Конституцията, каза Румен Радев, откривайки консултациите. Гарантирам, че по никакъв начин не съм се месил в избора на г-н Главчев, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Главчев обяви най-трудното си решение за министър (ВИДЕО)

Старал съм се да има експерти и правителството да е политически балансирано. Нормално е, след като съобщя министрите, да чуем и мнението на политическите сили, каза Димитър Главчев. И обяви състава на правителството:

ВИЖ ОЩЕ: Йордан Цонев: Главчев може да разчита на нашата подкрепа

ВИЖ ОЩЕ: Избори с дъх на Паскал

Димитър Главчев - премиер

Людмила Петкова - Вицепремиер и министър на финансите

Калин Стоянов – Министър на вътрешните работи

Виолета Коритарова – Министър на регионалното развитие

Ивайло Иванов – Министър на труда и социалната политика

Ген. Атанас Запрянов – Министър на отбраната

Ивайло Върбанов Ценов – Министър на външните работи

Мария Павлова – Министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков – Министър на образованието

Галя Кондева – Министър на здравеопазването

Найден Тодоров – Министър на културата

Петър Димитров – Министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – Министър на земеделието

Георги Гвоздейков – Министър на транспорта

Петко Николов – Министър на икономиката

Росен Карадимов – Министър на иновациите и растежа

Владимир Малинов – Министър на енергетиката

Валентин Мундров – Министър на електронното управление

Евтим Милошев – Министър на туризма

Георги Глушков – Министър на спорт

Не крия, че решението ми за МВР бе най-трудното, каза Главчев, съобщавайки името на Калин Стоянов. И допълни: „Взех решението буквално вчера”.

Главчев съобщи, че е разговарял със състава на МВР. При положение, че главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка, смяната на Стоянов ще доведе до сътресения, смята Главчев, който подчерта, че главната му цел е честни избори.

Още трима от сегашните министри остават в правителството. Това са министърът на образованието Галин Цоков, на транспорта Георги Гвоздейков и на земеделието – Кирил Вътев. Големата изненада в кабинета е министърът на правосъдието Мария Павлова, заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Както „Стандарт” вече писа финансовият експерт Людмила Петкова, бивш зам.-министър на финансите, сяда в стола на Асен Василев, а шефът ан НОИ Ивайло Иванов става социален министър. Дипломат от кариерата – Ивайло Ценов, влиза във Външно министерство, а първата ни баскетболна звезда в НБА Георги Глушков влиза в спорта.

Абсолютно взривени сме от състава на правителството и най-вече от оставането на Калин Стоянов, скочи с пяна на устата Кирил Петков. С изпънато лице и ококорени очи той заяви, че предложението за Калин Стоянов и Валентин Мундров, който поема електронното управление, е обида за ПП-ДБ. „Промяната” искаше да отстрани Стоянов от МВР и това взриви преговорите за съставянето на кабинета „Габриел”, довеждайки до предсрочните избори.

„Промяната” изключва Георги Гвоздейков от редите си, защото той реши да остане министър на транспорта, обяви още Кирил Петков. Той, Христо Иванов и Атанас Атанасов напуснаха консултациите при президента. На излизане се наложи да стоят прави като наказани деца пред Румен Радев, който им „прочете конско” за безотговорното поведение и им каза, че каквито и възражения да имат, трябва да отидат при Димитър Главчев. За да има един ден за преговори – понеделник, Радев ще издаде трите указа - за служебния кабинет и изборите 2 в 1 на 9 юни, във вторник.

Ние като партия, която винаги е защитавала институционалността, се придържаме към приетите изменения в член 99 от Конституцията. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на правителството, коментира зам.-председателят на Движението Йордан Цонев.

Уважаваме избора на г-н Главчев за служебни министри и сме удовлетворени. Той може да разчита на нашата подкрепа, каза Цонев. Има фокус върху двете основни цели – еврозоната и Шенген. В тази посока кабинетът може да разчита на нашата подкрепа, допълни той.

Ще направя политически коментар за кабинета, когато приключи мандатът му. Опитът ме е научил, че резултатите от изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството на политиците, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той подчерта, че се надява да има честни избори и да се намери формулата, която да позволи с малко повече мъдрост целият фокус да бъде върху постигнати резултати.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че това, което се вижда на пръв поглед е един добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ.

"За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ и тя е леко лицемерна", каза той. "Имаме златен шанс сега на 9 юни да успеем да обърнем хода на историята. Крайно време е България да има българско правителство, а не евроатлантическо", каза Костадинов.

Тошко Йорданов се разграничи от Евтим Милошев. Попитан от президента дали ИТН имат министър, той заяви: „Ако питате за Милошев – не. Мога да говоря много за него, но няма да го направя”.

Йорданов заяви, че промените в Конституцията са глупави. "Тази консултация е демонстрация на безсмисленост", заяви той и допълни, че би казал, че този кабинет е ПП-ДБ, защото с техните гласове Главчев стана председател на Сметната палата.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай