Избори с дъх на Паскал

Лъсна истината защо ПП-ДБ така яростно искаха смяна на всички шефове на служби

Избори с дъх на Паскал | StandartNews.com

* Брилянтна операция на ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата - за първи път шеф на митниците с обвинение

* Лъсна истината защо ПП-ДБ така яростно искаха смяна на всички шефове на служби

Едно име обърна държавата с краката нагоре. То извади наяве най-дълбоко пазените тайни за контрабанда и черни партийни каси, засенчи изборите и съставянето на служебен кабинет, свали всички маски. Паскал.


 
Ако някой е работил в митниците дори само за месец, със сигурност знае кой е Николай Николов - контрабанден бос, наследил каналите на няколко трибуквени груповки от 90-те години на миналия век. 

Казват, че е от ранга на Косьо Самоковеца, който бе застрелян през 2003 г. и на Иван Тодоров - Доктора, който три години по-късно също получи куршум.
Смята се, че “Паскал” е агентурното име, 

дадено от Държавна сигурност на 63-годишния хасковлия Николай Николов

който през 1990 г. продължава да работи “под прикритие” за Националната служба за сигурност (НСС), а после и за ДАНС.
Номерът му в началото на 90-те бил да подготви 15-20 ТИР-а с контрабандни стоки, предимно цигари, след което да издаде 2-3 от тях. Митничарите ги залавят показно, викат медиите и докато камерите снимат "удара", зад гърба им преминава цял керван контрабанда без проверка.

Мога да прекарам през границата дори динозавър, стига да го имаше, обичал да казва Паскал, за когото според службите работят голяма група подставени лица от София, Пловдив и Хасково. 

В четвъртък плъзна горещата мълва, че един от царете на контрабандата, заради когото бяха задържани шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, заместникът й Людмил Маринов и бившия митничар Стефан Марашев, не е в ареста, а е офейкал от страната, точно един ден преди акцията на ДАНС и КПКОНПИ. Напуснал България през ГКПП „Капитан Андреево“ заедно със семейството си с микробус „Мерцедес“, ескортиран от блиндиран джип „Мерцедес“ G класа, очевидно предупреден от своя къртица в службите за сигурност, че се подготвя задържането му.

Впоследствие обаче се оказа, че Паскал е в ареста и с обвинение. А развръзката с него идва само месец след началото на поредица от свързани събития. 

Още когато в началото на март излезе рутинното съобщение, че 

служители на „Митници и гранична защита“ на САЩ идват у нас

за да работят съвместно с родните митничарите на най-горещите пунктове - в Свиленград, „Пристанище Бургас“ и „Пристанище Варна“, бе ясно, че нещо голямо предстои да се случи. Впоследствие се разбра, че и митничари от Австрия, която държи ключа за влизането ни в сухопътния Шенген, също са по границите ни. 

Третата червена лампа светна при акцията на ДАНС за тунел "Железница". Европейската прокуратура съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на мегасъоръжението на магистрала "Струма". 
Претърсванията са с цел събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, гласеше официалното съобщение, което мнозина от хората във властта в оставка приеха лековато, тъй като излезе на 1 април. 
Три дни по-късно обаче всичко се промени. Оказа се, че акциите срещу корупцията са повсеместни.

Най-мащабната операция на ДАНС срещу контрабантата у нас, провеждана през последните 30 години, закопча шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, заместника й Людмил Маринов и още трима. И хвърли невиждано петно върху финансовия министър Асен Василев, който втори ден не може да даде смислен аргумент, защо е назначил на ключовия пост провалена анализаторка от ДАНС, 

изгонена от отдел "Терор" 

заради съмнения за изтичане на квалифицирана информация. Нещо повече - яростната му защита на Банкова дори породи публични съмнения дали пари от контрабанда не отиват към партийна каса, тъй като според думите на Бойко Борисов, постъпленията от ДДС са рекордно ниски. 

Не познавам Паскал, аз се борех срещу контрабандата, каза Банкова. Думите повториха адвокатите й. Но са неубедителни. Защото името на Паскал е всеизвестно на всеки редови митничар, но е неизвестно само на шефката, която ги управлява.

Докато тя, заедно със заместника й пишеха обяснения в ареста, предшественикът на Банкова внезапно се разболя и дори влезе в болница. Пламен Тончев обаче също ще трябва да отговаря на тежки въпроси за Паскал и контрабандните канали. 

Точните измерения на бруталните схеми, които от десетилетия се въртят у нас, ще стават ясни в следващите дни. Както и с какви пари на кои партии са се пълнени черните каси. Дали ще потвърдят съмненията, че става дума за "Продължаваме промяната - Демократична България" тепърва ще се разбира, но кристално ясни са вече поне три неща:

1. Защо ПП-ДБ така яростно искаха смяна на всички шефове в службите

като се започне с шефа на ДАНС Пламен Тончев. Брилянтната операция на ДАНС за първи път задържа висши държавни служители, които управляват структури за милиони. За първи път уличи шеф на митниците у нас. Нещо повече - в четвъртък Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Банкова и Николай Николов, но с тях и на още двама отдавна познайници на службите, Марин Димитров, бивш шефа на ИАРА, и сина му Стефан. Тяхното присъствие в ареста повдига забулине тайни за зависимости и тесни връзки, включително с бившия шеф на МВР Бойко Рашков. И дава причина за хвърлената останка от главния секретар на МВР.   

2. Защо уж случайно Живко Коцев хвърли оставка 

точно в разгара на акцията, обяснявайки че в последните седмици сериозно е обмислял дали да прекрати кариерата си в МВР. Макар Николай Денков да пласира тезата, че това е заради обтегнати отношения между него и вътрешния министър Калин Стоянов, стои отвореният въпрос знаел ли е Коцев за схемите на Паскал и още по-тревожното питане: прикривал ли ги е.

3. Защо премиерът в оставка Николай Денков обвини службите 

в прикриване на контрабанда. Перфектната акция на ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата, ударила върховете на корупцията у нас, доказа, че службите не само не прикриват схемите. Но и насочи светлината на прожекторите към покровителите от властта на Банкова и компания. 

Страхът, който втори ден тресе ПП-ДБ, вече извади от равновесие Денков

Забравяйки, че 9 месеца търсеше Делян Пеевски за помощ във всяка кризисна ситуация - от миньорите до Конституцията, в безсилието си Денков го нарече най-голямото зло. 
Тепърва обаче ще стават ясни какви са злините за държавата и хората, нанесени по времето на последния кабинет, оглавяван от най-слабия премиер, както каза Пеевски.

На този фон в четвъртък гръмна още един скандал - бил ли е Нотариуса секретен сътрудник на МВР. При закрити врата два часа депутатите изслушваха вътрешния министър Калин Стоянов по темата. Отговор не дойде, защото информацията е държавна тайна.
Но ударите по аферите "Паскал" и "Нотариуса" дават знак разплитането на голямата корупция е започнало. 

Със сигурност мнозина у нас ще дадат мило и драго да спрат истината. Но партньорските служби няма да го позволят. И изборите с дъх на Паскал ще се окажат време разделно.  
  
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай