След преговорите за вота: Остават ИК по места

След преговорите за вота: Остават ИК по места  | StandartNews.com

Ще се даде възможност да се регистрират местни коалиции, но с изписването на партиите, които стоят зад тях. Кампанията за изборите ще бъде 30 дни, а не както беше предварително решено 21 дни. Референдумът ще може да се провежда самостоятелно или отделно - това ще бъде записано специално в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, а кога има референдум - ще бъде от компетентността на президентството.

Президентът ще може да насрочва референдумите заедно с изборите или в отделен ден.

За задължителното гласуване и дерегистрацията - два национални еднакви по вид избора ще са необходими, за да бъде изключен избирател от списъците, ако не е гласувал в два поредни, но еднакви по вид избора. Това заяви Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ след преговорите между коалиционните партньори. Намираме общ консенсус, благодаря за отстъпките на парламентарните групи от коалицията, каза Цветанов. Машинно гласуване ще има поне в 500 изборни секции, каза и съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. От АБВ също се присъединяваме към постигнатия консенсус, каза Мариана Тодорова (АБВ).

Единственият спорен въпрос остава гласуването в чужбина. Валери Симеонов отбеляза, че ще има възможност и за частично гласуване в чужбина. А Зеленогорски допълни, че предложението на РБ е да има опция и за разкриване на допълнително до 50 секции в чужбина, освен в дипломатическите представителства. 

Красимир Каракачанов отбеляза, че може да дадат и ново предложение. От АБВ обвързаха задължителното гласуване и разкриването на секции с електронното гласуване. 

Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента точно в 8.57. Каза "Добър ден" на журналистите и влезе в стаята на председателя на народното събрание Цецка Цачева. От 8.40 в НС е и вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова.

Първите влезли бяха Румен Петков и Мариана Тодорова от АБВ. След тях дойдоха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цвтанов и шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Красимир Каракачанов дойде сам от ПФ, а от РБ - съпредседателят Найден Зеленогорски, министър Божидар Лукарски, вицепремиерът Меглена Кунева и депутатите Борислав Великов, Антони Тренчев, Димитър Делчев и Димитър Танев.

Само председателят на ДСБ Радан Кънев отсъства от срещата с премиера. 

Закъснял за извънредните преговори по промените в Изборния кодекс влетя Валери Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай