След вота: Приятелки огън и 2 важни въпроса

Промяната свърши, остана разделението в обществото

След вота: Приятелки огън и 2 важни въпроса | StandartNews.com
  • Промяната свърши, остана разделението в обществото
  • Докато върви политическият покер за служебен кабинет, всички питат за бюджета и Северна Македония

Промяната свърши, но разделението в обществото си остана. Кабинетът на премиера Кирил Петков падна след първия успешен вот на недоверие в най-новата история на България, за да отвори вратата на седмица безвремие и да ни върне в предизборните усещания от миналото лято.     

С няколко големи разлики. Добрите станаха лоши, а лошите станаха необходими. Мафията се оказа повсеместна, ако се вярва и на отиващата си власт, и на досегашната опозиция. Жълтите павета пак се напълниха, но с протести срещу парламентарното малцинство. За капак огънят срещу Радев се оказа приятелски - от отсрещния балкон. След президенстката реплика: " Премиерът не е куриер", Кирил Петков отвърна с: "Той е страхливец".

Продължаваме борбата

каза със стиснати зъби премиерът минути след резултатите от вота в четвъртък. Но черните вратовръзки на целия министерски екип показаха ясно настроението. Дори да има втори кабинет на ПП, той едва ли ще мине, защото Кирил Петков вече обяви основния му състав и в него той отново е начело. А най-вече защото едва ли очаква прошка от враговете, които набеди, че са го свалили - Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова.

Вторият мандат

 - за ТЕРБ, също изглежда невероятен. Опорката на досегашната власт, че има нова коалиция между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и Слави рухна след като Трифонов обяви, че никога няма да влезе в съюз с Борисов. Костадинов обяви, че приемат националните, а не евроатлантическите ценности, затова ще стоят далече от всички, които подкрепят ЕС и НАТО. ДПС пък обявиха, че ще влязат в ново управление, само ако е "хомогенно, ценностно и евроатлантическо".  

Третият мандат

за който доскоро ИТН бе абониран, сега се отдалечава от партията на Слави Трифонов след шумното разцепление. Затова и при рулетката президентът ще бъде принуден да избира между омразната БСП, либералната ДПС и градската десница. Всъщност, на когото и да заложи, останалите в парламента ще бъдат против, защото в сградата на "Съединението прави силата" вече всичко е лично.

Засега изглеждат сигурни само две неща. Премиерът обеща да хвърли оставка в понеделник. А по закон това отваря пътя на президента за нови консултации за кабинет.Още преди да е завъртял рулетката с мандатите,

държавният глава се оказа в окото на бурята

ПП му стовари собствената си вина за Северна Македония, БСП го нарочи за подстрекател за сваляне на правителството. А градската десница вече изкара на показ страховете, че служебният му кабинет ще завие рязко на изток -към Кремъл.

Доскорошният му враг - Бойко Борисов свали гарда на омразата. Най-отявлените медийни врагове на Радев му написаха прочувствено писмо. А Николай Бареков даже сложи Борисов и Радев под общ знаменател: Вие сте мъжкари!

Докато върви политическия покер за служебен премиер - Гълъб Донев или Димитър Стоянов, държавата е притихнала в очакване дали и как да бъдат решени двата най-важни въпроса -  бюджетът и позицията за свалянето на ветото за Северна Македония.

От актуализирането на сметките в държавната хазна зависи

ще бъдат ли увеличени пенсиите

ще има ли допълнителни детски, ще се даде ли подкрепа на бизнеса за скъпите горива и ще се разхлаби ли примката около общините, които обявиха, че са пред фалит.

От бързата ни реакция за позицията за Северна Македония зависи мястото на България в Европейския съюз. Или ще покажем, че знаем как да лидираме процеса на евроинтеграция -  да помагаме на съседите, но и да пазим интереса си, или ще останем в очите на западните ни партньори като обикновен балкански търгаш.   

    

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай