След скандала с Кирил Петков! Министър успокоява кметовете

Андрей Цеков с разяснения за парите на общините

След скандала с Кирил Петков! Министър успокоява кметовете | StandartNews.com

След скандала с кметовете, който забърка Кирил Петков по време на конференцията на „Да, България”, регионалният министър Андрей Цеков излезе с публикация във фейсбук, за да успокои градоначалниците. Парите да общинските програми са гарантирани, твърди той.  

ВИЖ ОЩЕ: Страшен скандал с Кирил Петков. Кметове подскочиха като ужилени

Днес в социалните мрежи изобилства от изявления, свързани с финансовата обезпеченост на Инвестиционната програма за общински проекти по чл. 107 от Закона за държавния бюджет за 2024, написа Андрей Цеков.

Ето какво още обясни той:

Голяма част от изнесеното показва неправилна или превратна интерпретация на фактите и правото, поради което бих желал да внеса яснота, както следва:

1. В централния бюджет са заложени 9,99 млрд. лв. за капиталови инвестиции, в т.ч. и за проекти за общините - вж. чл. 106 от Закона за бюджета;

2. В чл. 107 е одобрена 3-годишна инвестиционна програма, включваща 1625 проекта на общините на стойност над 4,1 млрд. лв.

3. Договор за финансиране на конкретен проект се сключва между министъра на регионалното развитие и кмета на общината бенефициент.

4. Изпълнението на проекта не се финансира изцяло авансово (каквато е била практиката в последните 20 г.), а чрез авансови и междинни плащания, дължими при сбъдване на определени условия - вж. чл. 107, ал. 9 и ал. 10.

5. Средствата за необходимите плащания към общините се отпускат на МРРБ от централния бюджет с постановления на Министерския съвет - вж. чл. 107, ал. 2

Накратко казано, противно на редица политически твърдения, истината е, че няма никакви проблеми с финансовата обезпеченост на националната програма за общински проекти. В централния бюджет има близо 10 млрд. за капиталови разходи, от които Министерски съвет периодично превежда на МРРБ средства за плащания към общините, тогава когато е необходимо. Към момента по бюджета на МРРБ са преведени 400 млн. и това е напълно достатъчно, тъй като все още не са постъпили никакви искания за авансови плащания от общините бенефициенти. При изчерпване на наличната сума, съгласно чл. 107, ал. 2 от Закона за бюджета МС предоставя допълнителни средства за изпълнение на програмата.

Това са фактите и правото. Всичко друго е дезинформация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай