След операцията Борисов се чу с Ердоган

Президентът на Турция поздрави премиера Борисов за победата на изборите

След операцията Борисов се чу с Ердоган | StandartNews.com

Фото bTV

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Президентът на Турция поздрави Борисов за победата на изборите, съобщиха от правителствената информационна служба. 

В рамките на разговора двамата обсъдиха ситуацията с пандемията в България и Турция и изразиха надежда, че в най-скоро време опасността от Ковид-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов изтъкна, че през изминалата 2020-а се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изрази увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу Ковид-19.

Бойко Борисов посочи традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение.

Премиерът е акцентирал върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница и е напомнил, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Бойко Борисов изтъкна още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020-а стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18,6 млн. евро.

Министър-председателят изрази увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздрави турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай