Неделя,

След операцията Борисов се чу с Ердоган

От: Агенция Стандарт -
657
След операцията Борисов се чу с Ердоган
A
A
A

Фото bTV

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Президентът на Турция поздрави Борисов за победата на изборите, съобщиха от правителствената информационна служба. 

В рамките на разговора двамата обсъдиха ситуацията с пандемията в България и Турция и изразиха надежда, че в най-скоро време опасността от Ковид-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов изтъкна, че през изминалата 2020-а се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изрази увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу Ковид-19.

Бойко Борисов посочи традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение.

Премиерът е акцентирал върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница и е напомнил, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Бойко Борисов изтъкна още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020-а стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18,6 млн. евро.

Министър-председателят изрази увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздрави турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде bTV.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com