След блокади и екшън в НС! Развръзка за мините – работа или 140 000 лв.

Развръзка за съдбата на Стара Загора, Перник и Кюстендил

След блокади и екшън в НС! Развръзка за мините – работа или 140 000 лв. | StandartNews.com

Блокади на магистрали, екшън в парламента и срещи на високо ниво решиха най-после проблема с бъдещето на въглищните централи, който от години тревожи хората в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Днес те се вдигнаха на бунт срещу териториалните планове за справедлив преход, който бяха мощно критикувани от ГЕРБ заради съмнението, че облагодетелстват фирми на ПП.

Въглищните централи и мините ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят, заяви премиерът Николай Денков след извънредно заседание на правителството. На него министрите приеха териториалните планове за справедлив преход, но с договорените през деня корекции.

По тях България чака близо 2 млрд. лв. от ЕС, с които да осигури заетост на съкратените миньори и енергетици от Стара Загора, Перник и Кюстендил след спирането на тецовете. Денков още веднъж заяви, че повече не може да има никакво забавяне, защото се рискува загубата на 3,5 млрд. лева, които се очакват за въглищните региони заедно с инвестициите от частния сектор.

До края на годината ще бъде създадено държавно предприятие, което ще работи за превръщане на въглищните региони в зони за икономическа дейност. В него ще се назначават съкратени енергетици, договориха на спешна среща в парламента финансовият министър Асен Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Централите ще работят до 2038 г., съобщи Делян Пеевски след срещата. Ако някой не иска държавната работа, ще получи 36 заплати на куп. Възнагражденията в сектора са високи и това означава, че обезщетението ще е 140 000 -150 000 лева на човек, заяви Асен Василев.

Къде е енергийният министър, бил на някакво пътуване, възмути се Пеевски. И обяви, че трябва министърът трябва веднага да си свърши работата. Ако не го направи, логично е сам да си тръгне.

Трябва да отпадне, че в самите мини може да се прави соларен парк. Върху язовирите няма да се правят фотоволтаици. Улеснява се до 60 дни бързо да се инвестира във ВЕИ-та, особено върху сгради, паркинги, молове, каза Борисов. Това, с което се съгласи Асен Василев, е, ако инвеститорът иска удължаване, да е възможно, изброи лидерът на ГЕРБ. И се обърна към протестиращите енергетиците с думите, че “блокадите не са изход, а тормозят много други граждани”.

В петък от сутринта - още преди заседанията на парламента и правителството, миньори и енергетици излязоха на протести в цялата страна и блокираха ключови пътища и магистрали. Те са против териториалните планове, защото според тях ще доведат до затваряне на централи. Протестиращи казаха, че са били заплашени от полицията с водно оръжие.

Според синдикатите има график, според който до 2030 г. въглищните мощности у нас ще бъдат редуцирани до 1600 мегавата, а до 2035-а падат на 1000 мегавата. Експерти в енергетиката обясниха, че това означава производството на ток от въглища да бъде свито 4 пъти. Защото в момента мощностите са 4505 мегавата и излизало, че почти няма да остане работеща централа.

Опозицията в НС скочи срещу постигнатото решение. “Няма преговори с работниците и синдикатите. Ние държим да се чуе мнението на работниците, които са на улицата. Парламентът не знае за преговори”, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

ИТН, “Възраждане” и БСП поискаха отсрочка от един месец за териториалните планове. Предложението им обаче бе отхвърлено от извънредната енергийна комисия в ранния следобед в петък.

Накрая се стигна и до извънредна ситуация в Народното събрание. Парламентарните групи на БСП и „Има такъв народ” окупираха трибуната в залата с искане Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните планове за справедлив преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай