Неделя,

Скандалът ескалира: Министър с нови факти за "Джемкорп"

От: Агенция Стандарт -
2580
Скандалът ескалира: Министър с нови факти за "Джемкорп"
A
A
A

Скандалът "Джемкорп" ескалира, след като се прехвърли във временната парламентарна комисия за меморандума сключен между българската държава и компанията. Венко Сабрутев от Продължаваме промяната влезе в сблъсък с председателя на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ. Сабрутев поиска да бъде изслушан бившия министър на енергетиката Александър Николов, който дойде на заседанието.

До такова изслушване обаче не се стигна, но бе гласувано той заедно с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да бъдат поканени на изслушване при нови заседания. В рамките на комисията бе изслушан служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Христов обясни, че меморандумът сключен по времето на кабинета "Петков" е бил едностранно прекратен, което се потвърждава в писмо на "Джемкорп", изпратено до енергийното министерство. Затова от ведомството считат меморандума за прекратен, обобщи Христов.

Според Христов конституционно правило е международни договори да се сключват между две държави. В случая с меморандума е между "Джемкорп" и Република България, което го превръща в юридически казус, по който работят юристите. Служебният министър допълни, че самата клауза за арбитраж е много ангажираща. Все още се събира информация и се изготвят доклади за уточняване на всички неясноти, тъй като системата за регистриране на документи, срещите и преговорите, довели до сключването на меморандума не е била използвана, твърди още Христов. Проследява се и дали има теч на информация към частни лица, допълни служебния енергиен министър.

"От наша страна изпратихме писмо с искане за едностранно прекратяване и почти веднага отговориха от "Джемкорп" приемат прекратяването и нямат претенции в писмен вид. Към момента считаме меморандума за прекратен", заяви Росен Христов.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов обясни, че меморандумът е неангажиращ, което, според него, прави всички останали коментари излишни. Николов е изненадан, че в енергийното ведомство не са запознати със съдържанието на документа, тъй като установен ред и наличен изходящ номер. Той обърна внимание, че има публична информация, от която е видно, че документа е прекратен.

"Когато един документ е неангажиращ няма смисъл да бъде прекратяван, за да се създава излишно шум. Въпреки това и с оглед на факта, че МС взе решение на 27 юли официално е изпратен документа, който на всичко отгоре, останалите две страни е потвърдено с едностранна нотификация, че е прекратен", заяви Александър Николов.

Същите компании са нотифицирали възможно най-много институции преди да имаме меморандума, включително е имало срещи в президентската институция и входирано писмо за намерение в Столична община.

По казуса председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че доклада на институцията по темата е изпратен до парламентарната комисия.

По-рано министър Христов заяви в ефира на bTV, че според него подписването на меморандума не е преминало през установената процедура и е направено без знанието на служители в Министерството на енергетиката.

ВИЖ ОЩЕ: Росен Христов с разкритие за "Джемкорп"

Нарушени са правила при подписването, добави Росен Христов и коментира, че не разбира защо е било нужно на България поемането на ангажимента. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com