Неделя,

Росен Христов с разкритие за "Джемкорп"

От: Агенция Стандарт -
2217
Росен Христов с разкритие за "Джемкорп"
A
A
A

„Самият достъп до информация, достъп до обектите от енергийната сфера, означава достъп до националната сигурност. И аз се опитвам да разбера какво ще прави „Джемкорп“. Това обясни в „Лице в лице“ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Предметът на договора с „Джемкорп“ е да се извършват съвместни дейности с българското правителство за развитие и внедряване на технологии във всички сфери в енергетиката”, уточни той.

Според него подписването на меморандума не е преминало през установената процедура и е направено без знанието на служители в Министерството на енергетиката.

„Министър на енергетиката може да подпише меморандум с друго министерство на енергетиката в друга държава. Министър, за да подпише, трябва да е упълномощен“.

Нарушени са правила при подписването, добави Росен Христов и коментира, че не разбира защо е било нужно на България поемането на ангажимента.

Министърът посочи, че клаузата за арбитраж е валидна две години, но компанията „Джемкорп“ е изпратила писмо, с което се отказва от възможността.

Министърът коментира и темата с рафинерията на „Лукойл“, посочвайки, че съществува риск тя да затвори.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com