Скандално! Не казали на проф. Балтов, че го уволняват

Фиктивен прием на пациенти не е имало, увери той

Скандално! Не казали на проф. Балтов, че го уволняват | StandartNews.com

Никой от здравното министерство не казал на проф. Асен Балтов, че го уволняват. Това съобщи самият той в интервю за бТВ. И увери, че ще търси правата си по съдебен ред.

В 17 ч. вчера проф. Балтов научил от медиите, че го отстраняват от поста. Решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров е на база доклад от проверка на Касата, в който се твърди, че „Пирогов” е получил над 1 млн. лв. за 800 пациенти с фиктивен прием.

Фиктивен прием на пациенти не е имало, няма източване на Здравната каза, категоричен бе проф. Балтов. И обясни, че всички тези 800 пациенти са били лекувани за ковид, след което са имали пост ковид усложнения и е трябвало да останат в болницата. Лечението им е било напълно безплатно.

В понеделник получихме 5 протокола от проверката. Имаме 7 дни, за да обжалваме и ние ще го направим. Тогава ще се види, че всички констатации в доклада за безпочвени, каза проф. Балтов. Той бе изключително възмутен, че според документите от проверката, лекарите в „Пирогов” не работели. Всички видяха какво направи „Пирогов” в пандемията, как може да се каже, че лекарите не са работели, заяви проф. Асен Балтов. Той съобщи, че през 2017 и 2018 г. е имало забавяне на изплащането на парите по клинични пътеки, в резултат на което касата е изплатила на болницата 360 000 лв. допълнително. Сега ще се случи същото, каза Балтов.

За допълнителните пари за „Пирогов“ по НЗОК, Балтов коментира, че болницата редовно кандидатства за дофинансиране, защото разходите им са огромни. „Един пациент с коронавирус средната стойност на пътеката му е 4000 лв., а НЗОК дава 1200. Ние подаваме документи, с които доказваме разходите си, те отиват в НЗОК, където се събира надзорът на касата и решава дали да бъдат отпуснати тези средства“, коментира Балтов.

Той критикува и работата на служебния министър – „Служебното правителство имаше да направи две неща. Първо Да се усили ваксинационния план и, второ, да се подготвят болниците за евентуална вълна през септември или октомри. Нито едно от тези неща не беше направено“, смята Балтов.

За 4 години инвестициите в болницата са повече от 51 млн.,  аз съм доктор и ще си остана доктор, каза още проф. Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай