Скандал за 1 млн. документа в комисията за ревизия

"Булгартрансгаз" ще предостави исканата информация

Скандал за 1 млн. документа в комисията за ревизия | StandartNews.com

Нови скандали избухнаха днес в комисията на ревизия на управлението на Бойко Борисов, която изслушва енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Повод отново бе петъчната акция на председателката на комисията Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън!") в "Булгартрансгаз". Манолова и още четирима депутати от Комисията по ревизия отидоха в  "Булгартрансгаз", за да поискат лично документите, които дружеството им отказало под предлог, че не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите не работели.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова с акция с Булгартрансгаз, ГЕРБ бесни

В дружеството влязоха Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от "Има такъв народ", Калоян Янков от "Демократична България" и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!". Манолова каза, че и ГЕРБ са били поканени, но не се явили. Тома Биков, зам.-председател на групата на ГЕРБ и член на комисията по ревизията, отрече той и колегите му да знаели за посещението.

Дружеството: Не сме канили Манолова

https://static.bnr.bg/gallery/cr/f3c8902fecad03cbcb9dd21a20e74368.jpgНикога не съм канил председателя и уважаемата Временна комисия в сградата на "Булгартрансгаз", заяви днес в комисията по ревизията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов."Бях така добър, след като бях освободен от министър Петкова и с нейното желание да се върна в "Булгартрансгаз" и на част от представителите на комисията да дам подобно разяснение за обема на информацията и фактическите обективни проблеми, които ние срещаме с подготовката на тази информация.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал Каназирева - Манолова заради ревизията

"Булгартрансгаз" не разполага с целия обем информация в електронен вид. Още тогава бях така добър да спомена, че съгласно българското законодателство част от документите са публични и се намират в интернет пространството на съответните интернет страници", продължи Малинов.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова влиза и в Министерски съвет

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/3516/1919/7999/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B3%D0%B0%D0%B7.jpg

Той разказа и предисторията на посещението на Мая Манолова в "Булгартрангаз". Малинов съобщи, че миналия петък в 9.43 ч. по електронен път е било получено писмо от секретариата на Временната комисия, подписано от председателя на комисията, с което е бил поискан списък с цялата информация на проекта за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз".

ВИЖ ОЩЕ: Захариева: Манолова ми звънеше и искаше…

"В самото писмо бяха посочени други проекти от рода на "Южен поток", "Турски поток" и т.н. Проектът има ясно наименование и то е определено от Народното събрание с приемане на енергийната стратегия. За да уточним фактите, тъй като в писмото беше посочено, че целият обем от информация трябва да бъде предоставен в срок до 26 април, което е понеделник. С цялото ми съзнание да бъда изцяло кооперативен и спазвайки българското законодателство, се свързах със секретариата и се опитах да обясня по първоначални данни какъв е целия обем на информация", каза още Малинов. Още в петък Теменужка Петкова, която отиде на срещата в държавната компания заяви, че става въпрос за 800 000 страници документация.

Манолова: Половината от думите на Малинов не са истина

Мая Манолова заяви, че половината от казаното от Малинов не е вярно. "На разговорите присъствахме аз и още трима членове на комисията", посочи тя.

Петкова: Ще предоставим исканите документи

https://bntnews.bg/f/news/b/1059/bfd8e999d33835afd6f1288aea4fcc53.jpegЩе предоставим информацията от "Булгартрансгаз", но държим да получим отговор на кое лице и как ще бъде гарантирано опазването й, заяви енергийният министър в оставка Петкова. Тя подчерта, че "Булгартрансгаз" е част от стратегическата инфраструктура и е пряко свързан с националната сигурност на страната.

Петкова поясни, че при събирането на информацията е установено, че тя достига обаче от над 1 млн. страници.

"Ние няма какво да крием. Няма от какво да се притесняваме. Проектът е публичен от първия ден, откакто се лансира идеята за неговата реализация. Ние сме били абсолютно публични и прозрачни", каза Петкова. И увери, че информацията ще бъде предоставена незабавно по надлежния ред.

Цонев: Не е редно да вадим душите на хората

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/7616/1582/9416/zonev.jpgНе е редно да вадим душите на хората, никой не е виновен, че парламентът няма време, коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Имам следния призив към вас и колегите, членове на комисията. Имаме да свършим много работа - факт е. Факт е, че времето ни е малко, но за това не ни е виновен никой от изпълнителната власт, нито десетките и стотици хиляди хора в държавната администрация. Ако ще оказваме такъв натиск върху хора в рамките на часове да се събира информация, да се предоставя с ултимативен тон, аз категорично протестирам", каза още Йордан Цонев.

"Бил съм председател на две Временни комисии само в миналия парламент. Не е редно, ад е да се налага такова темпо, защото хората не са ни виновни. Ако парламентът ни остави време, ще свършим работа, колкото ни е оставил. Да вадим душите на хората, не е редно", посочи още Йордан Цонев.

Манев: Искам ред за съхранение на критични данни

https://varnautre.bg/wp-content/uploads/2020/06/cbdc1d9efb3045dca2dd074a3a6507d2.jpgВременната комисия за проверка на злоупотреби трябва да реши реда на приемане, съхранение, достъп и охрана на критичната информация от документите на "Булгартрансгаз", пък бе мнението на Маноил Манев (ГЕРБ-СДС).

"Ние привикваме в комисията министрите и отговорните лица, но някой им поставя срокове от името на комисията, които трябва да изпълнят, да донесат и представят някакви документи, но всъщност имаме да решим три, според мен, изключително важни въпроса, преди да правим всичко това с тези хора", каза още Манев. И допълни: "Ние трябва да излезем с решение на комисията за реда на приемане, съхранение, достъп и охрана на критичната информация в документите". Манев поясни, че под критична информация разбира лични данни, класифицирана информация, било то служебна, тайна, държавна, национална и т.н.

Божанков: Къде е Жоро от "Съдебен спор"?

https://www.dnesbg.com/wp-content/uploads/bfi_thumb/5_Yavor-Bojankov-5-p4fps8nao4q9y310wfu2vvf5zdpibz707vpl1m4s66.jpgНа Временната комисия по проверка на злоупотреби й липсва Жоро от "Съдебен спор", включи се и депутатът от БСП Явор Божанков. Той обясни, че социалистите не могат да си намерят ред да си зададат въпросите. "Не можем да намерим, защото такъв ред липсва", каза още депутатът от БСП.

Той разкритикува председателя на комисията, че на второто заседание на Временната комисия се изяснява кой на кого се е обадил по телефона, на кого му е бил включен, на кого му е бил изключен.

"ГЕРБ категорично и нарочно протакат, с процедури, с множество изказвания. Очевидно няма голямо желание да дадат документи", каза Божанков.

Според него обаче вече се прокрадва съмнение, че комисията се използва с предизборни цели. "Днес една от причините да не подкрепим дневния ред, че от 4 точки, две точки бяха "Росенец". Не че не е важна тема, но тя не може да е приоритет за държавата. Не че тази комисия не е важна, но тя не може да бъде трамплин и предизборна трибуна за някого, който си прави PR", каза още Явор Божанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай