Скандал за 1 милиард евро! Нови разкрития как "Лукойл" заобикаля ембаргото на ЕС

Компанията ползвала вратичка в закона

Скандал за 1 милиард евро! Нови разкрития как "Лукойл" заобикаля ембаргото на ЕС | StandartNews.com

Изнесла ли е бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" около 1 млрд. евро в горива, както твърди доклад? Нарушава ли компанията петролното ембарго на Европейския съюз? Отговори на тези въпроси потърси в студиото на Нова тв енергийният анализатор от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„Анализът, който публикувахме с колегите от Global Witness, съвместно с българските Център за изследване на демокрацията и Център за изследване на енергията и чистия въздух – които са  най-големите организации, следящи избягването на санкции от страна на Русия, показват, че "Лукойл” е генерирала през 2023 година над 1 милиард евро от изнасяне на горива извън България. Така на практика се заобикалят условията на дерогацията”, посочи Владимиров.

По думите му европейското издание „Политико” е обобщило основните заключения на доклада. „Разгледали сме два типични случая за нарушение на ембаргото. Те са много повече, но в анализа сме се спрели само да два. Единият товар, който разглеждаме е директен износ за Холандия на мазут с високо наличие на сяра. Това са остатъчни продукти, които нямат особено предназначение в България. Затова „Лукойл” ги изнася. Това твърдение на компанията е вярно. Но дерогацията е написана така, че да може да се заобикаля. Но това не означава, че нейният дух не е нарушен”, подчерта той. Според анализа на „Политики” европейската комисия започва разследване срещу България.

И допълни: „Дерогацията не позволява износ към ЕС и товарът към Холандия за нас е пряко нарушение на санкциите. Дерогацията не позволява и износ на продукти и към трети страни, освен ако те не представляват екологичен риск от съхраняването на тези продукти в България. „Лукойл” притежава огромна база за съхранение на суров нефт и горива в България, която дори не се използва на пълния си капацитет”, категоричен е Владимиров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай