Скандал с Трети март! Партията на Радев с патент за дискотека

Бивш шеф на патентното ведомство направи разкрития

Търговската марка „Движение Трети март“ е получила регистрация от Патентното ведомство на 5.12.2023 година, научи „Стандарт”. Документите за нея са подадени още на 4.08.2023 г. от Весела Лечева.

Сигнал на бившия председател на Патентното ведомство Таня Найденова обаче разкрива, че „тази регистрация може да се разглежда като нарушение на Кодекса на труда, два закона, практика и морал”.

Трети март е националният празник на България, записан в чл. 154 на Кодекса на труда. Той е на всички българи и не може да се ползва за име на партия, както за частни цели не могат да се използват герба, знамето и химна на България, обясняват юристи. Според на Таня Найденова регистрацията противоречи на Закона за търговските марки и промишлени образци, както и на Закона за марките и географските образци.

Любопитна подробност е, че през 2014 година регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказ заради противоречие с Конституцията и законите, разкрива Найденова.

Най-интересно е, че партията на Радев има патент за шоу и дискотеки, не и за политика.

Скандално и неморално е, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси, възмущава се Таня Найденова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай