Сивият кардинал vs. Синът на партията

Сивият кардинал vs. Синът на партията | StandartNews.com

Новата другарска война на "Позитано" е между "фараони" и "младоци"

Младоци и фараони влязоха в челен сблъсък чрез медиите през последните дни. От едната страна се оказаха Кирил Добрев, Георги Кадиев и Страхил Ангелов, а от другата - Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова.

Очаквано, най-звучно отекнаха медийните шпаги между Сина на "Позитано" 20 и Сивия кардинал на Столетницата.

Добрев и Дъбов имат достатъчно прякори в червените редици. И двамата респектират по свой начин опонентите от ГЕРБ. Както и съпартийците си. Най-малкото и двамата са от огнената зодия Овен. Известни са с това, че не горят мостове, затова и винаги имат път пред себе си. Дори и на фона на скорошните им задочни престрелки, които едва ли ще са последни. И двамата са партийци до мозъка на костите си. Нямат нужда от пиар, който да им вчесва мислите, напротив. Говорят еднакво аргументирано и пред 5, и пред 5000 души. Сигурно е вярно, че до преди 2009 година двамата често са били на една маса. Не в смисъла на софрата, както е модерно да се уточнява напоследък. Казват, че Дъбов бил харесал за свой наследник като оргсекретар на БСП сина на покойния си съпартиец Николай Добрев. Но твърде пиперливият и македонски нрав на "младши" засега го оставя на резервната скамейка вместо в соцръководството. Добрев хвърли ръкавицата в телевизионен ефир, като нареди снимки на официалната трибуна на БСП от две десетилетия. И нарече едни от ключовите членове на Изпълнителното бюро "фараони" - заради дългия престой на върха на "Позитано" 20. Както и "тричленка". Дъбов отговори на "Кирчо и компания" с неохота. Вметна иронично, че няма как трима фараони да управляват заедно. А след това причисли Добрев към комсомолците, които са били "форсиран вариант" за партийна кариера и реализация. "Младокът" сигурно си спомня съвета на "чичо Митко": "Не може само с главата напред, понякога се налага да направиш много ходове, или най-малкото триходови операции, за да постигнеш целта си".


Заедно с репликата за фараоните Добрев отново каза: "Не съм като баща си". По същото време на "Позитано" 20 ключови партийци също правеха паралел между бившия МВР министър и сина му, клатейки глава: "Не е като баща си - Кольо Добрев никога не би си позволил да каля БСП в медиите". Младши се пали лесно сам и сам се гаси. Улавя обществените настроения, събира енергията и я хвърля в изборната битка. Понякога без да мисли за утре. "Не предавам кауза, идея и приятели", каза пред габровци Добрев, когато влезе в предизборната кампания на техен терен. Месец по-късно социалистът има фен клуб в Троянския Балкан. Дъбов пък е от политическата порода, която пести емоциите за сметка на стратегиите. И врагове, и съпартийци му признават организационния захват, тъй като влиза в състезания с решена задача. "Партията е сложен организъм и иска професионално отношение, с аматьорство не става", казва Дъбов. Рядко излиза с интервюта и изяви в медиите. Камо ли с партийните скандали под прожектори и диктофони. Заради властта, с която разполага, или въпреки нея. Добрев и Дъбов може да си кажат много неща през медиите. Но в БСП имат навика тези диалози да завършват с финал на 4 очи.

На "Позитано" 20 не вали. Въпреки силните гръмотевици от последните дни. Но очакванията за ураганна, опустошителна буря няма да се случат. Засега. Затова и никой не си направи труда да обяви "червен код" в Столетницата. Но имаше предупреждения за такъв и от двете страни. И ако продължим със страничните образи - към днешна дата партийното ядрено куфарче е затворено. Ако попитате у кого е, ще получите еднозначен отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай