Ситуацията по границата е обезпокоителна

Ситуацията по границата е обезпокоителна | StandartNews.com

Положението около българските граници е обезпокоително заради утежнената ситуация с бежанския поток от Близкия Изток. Това обяви военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на депутата от БСП Таско Ерменков за неприкосновеността на границите.

„В Гърция има над 50 хил. Бежанци, които живеят в тежки условия. Подобно е положението в Сърбия, Турция, Македония", отчете Ненчев.

„Ние предприехме конкретни действия – направих двустранни срещи с моя македонски колега. Помолих го да активизираме обмена на информацията. Такава среща имах с министрите на отбраната на Сърбия и Румъния, в следващите дни ще се вида и с този на Гърция, за да помоля за по-тясно сътрудничество. Армията разполага със сили и средства заедно с МВР да осигури охрана на границата", каза още министърът и напомни, че е имало учение в района на Петрич.

„Свидетели сме на трайно влошена среда за сигурност. Охраната на териториаланта граница по море и суша ще бъдат наша основна задача. По тази причина в района на Бургас след седмица ще направим учение на военноморските сили. По-късно такова ще има и в района на Варна", отчете Ненчев. Той бе категоричен, че въоръжените сили извършват планирани задачи заедно с МВР и е изготвен съвместен план за действие.

„С моя заповед е извършено обучение на нашите военнослужещи. От проведените общи тренировки с МВР се убедих, че те са подготвени. До момента не сме имали недоразумения с органите на МВР", посочи Ненчев. Той напомни, че вече е написал докладна до МС, в която настоява за отпускане на 1.5 млн. за специалните сили.

Ненчев никога не пътувал с първа класа, за да пести

За да спести пари на държавата, военният министър Николай Ненчев не пътувал първа класа и не нощувал в апартаменти, когато ходел на посещения в чужбина. Признанието бе направено от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на депутата от БСП Атанас Зафиров за разходите, които са направени от делегацията, водена от Ненчев във Варшава за подписване на договора за ремонт на нашите изтребители. Депутат и министър влязоха в спор дали разходите са били оправдани, имало ли е коктейл, от кого е бил платен и оправдано ли е използването на специалния военен самолет "Спартан".

"Посещението на 21-22 октомвр м.г. беше знаково и стратегически важно. Демонстрирахме солидарност в тежка обстановка", посочи Ненчев. Полетът струвал 7088 долара. Зафиров обаче се усъмни, че това е реалната стойност. Нещо повече - според него това е "екскурзия с пиар цел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай