Синдикатите настояха за ясна пенсионна реформа

Синдикатите настояха за ясна пенсионна реформа | StandartNews.com

София. Синдикалистите от КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха за категорични приоритети на Народното събрание преди разпускането му.

Неясна остава съдбата на пенсионната реформа, предупредиха синдикалистите. До края на годината трябва да има яснота, коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"В края на тая година изтича действието на параграф четвърти от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Казано с две думи, от 1-ви януари категорийните работници трябва да получават пенсиите си от пенсионните фондове, което, както е известно, не може да стане и никога няма да може да стане", обясни Манолов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също настоява за решаване на спешните проблеми в пенсионната система. В противен случай стаж и възраст ще нарастват от догодина, както бе определено от правителството на ГЕРБ - с по 4 месеца, което е неприемливо за синдиката.

"Ново правителство, старо правителство, служебно и всичко останало - трябва да се намери поне минималния консенсус по тези три въпроса - ранното пенсиониране, стажа и възрастта и криминализирането на укриването на неплащането на вноски, което ощетява допълнително с допълнително пари за някаква стабилност на системата", каза той.

"Два закона, които иска Комисията от нас и са свързани с ключови реформи - Закона за училищното образование, измененията в Закона за основното образование, както и необходимите корекции най-вероятно в Закона за бюджета за Здравната каса. Както виждаме, тя отива "на червено". Ако не приемем тези закони, които са в предварителните условности в тези препоръки от Комисията, дадени онзи ден от Съвета, очевидно е, че няма как да искаме да финализираме договарянето на тези 15 милиарда евро, които от 1-ви януари догодина България ще има възможност да ползва, очевидно няма да може, предвид своята готовност", обясни синдикалистът.

КНСБ и КТ "Подкрепа" очакват следващата седмица при президента Росен Плевнелиев да има консултации за приоритетите до края на мандата на 42-рото Народно събрание. Ако няма законодателни промени, е възможно да се възпрепятства усвояването на евросредства от новия програмен период, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай