Син лъв сяда в креслото на Марковска

Борисов поиска СДС да излъчи новия конституционен съдия

Син лъв сяда в  креслото на Марковска      | StandartNews.com

София. Бившият парламентарен шеф Йордан Соколов или експрезидентът Петър Стоянов вероятно ще е новият член на Конституционния съд вместо бламираната от президента Венета Марковска. Имената им се завъртяха на жълтите павета веднага щом премиерът Бойко Борисов обяви, че се е срещнал с лидера на СДС Емил Кабаиванов. И му е предложил сините да излъчат кандидат, когото ГЕРБ да подкрепи. В 12,30 ч Кабаиванов официално ще обяви кандидата на СДС.
Соколов се ползва с добро име в юридическата гилдия. Той бе шеф на Народното събрание от 1997 до 2001 г. по времето, когато премиер бе Иван Костов. От 2001 г. до 2005 г. бе депутат, след това разви частна адвокатска практика. Когато Командира направи ДСБ, Соколов отиде при тъмносините. Но м.г. ги е напуснал, защото не бил съгласен с водената политика срещу ГЕРБ, разказаха от "Раковски" 134. Т.г. юристът бе в делегацията на премиера Бойко Борисов в Тунис. Заедно с шефа на Конституционния съд Евгени Танчев двамата трябваше да привнасят опит на местните по конституционализъм.
"Не съм чувал някой да ме е предлагал за конституционен съдия", лаконичен бе Соколов. Другото име, което се въртя цял ден вчера, бе на говорителката на Съюза на съдиите Нели Куцкова. "Никой не ми е предлагал", отсече тя. Стоянов не бе открит за коментар.
Новото ръководство на СДС е в затруднено положение, тъй като не е ясно кой ще внесе номинацията в парламента. Депутатите от СДС и хората на Емил Кабаиванов са в конфликт, тъй като парламентаристите бламират ръководството. Говори се, че предложението ще бъде внесено от  новоизбрания зам.-шеф Любомир Иванов. Не е ясно дали кандидатът ще бъде подкрепен от тъмносините. Самото ДСБ няма да издига никой, тъй като новата процедура била опорочена. Техен предишен кандидат бе зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова. Сега тя отсякла, че няма да се кандидатира.
Борисов обясни, че ГЕРБ ще подкрепи кандидата на СДС, защото това е най-стара дясна партия. "Благодарение на тях навремето свалиха комунистите. Аз не съм като Станишев - да съм готов да се сдружавам с всеки. Чухте ли го какво каза на митинга: "Силите са ми малко, не мога сам, затова всички да дойдат при мен. Той е всеяден - дали е син или червен, за него е без значение само и само той да е на власт", каза Борисов. Той обясни, че Сотир Цацаров е най-добрият окръжен съдия, който той познава в кариерата си като главен секретар. Цацаров засега е единствената номинация за главен прокурор.

Човек на СДС сменя Марковска

Соколов поздрави президента за Марковска

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай