Соколов поздрави президента за Марковска

Соколов поздрави президента за Марковска | StandartNews.com

София. Президентът Плевнелиев трябва да бъде поздравен за това, което направи. Не мога да приема всички упреци, които се отравят към ГЕРБ, че е лобито, което стои зад кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия, защото, ако беше така, нямаше да се стигне до тук.

Това каза бившият министър на вътрешните работи и председател на Народното събрание Йордан Соколов пред ТВ7.

Соколов подчерта, че законът е категоричен относно кои трябва да присъстват на клетвата на съдиите от Коституционния съд. Но това, че някой отсъства от церемонията, не е повод да бъде прекратено полагането на клетва, тя се полага пред Конституционния съд, каза той.

Така че не може да става дума за нарушаване на конституцията. По-скоро въпросът е дали трябваше да бъде прекратена процедурата или не. Мисля, че това прекратяване не беше задължително, но от друга страна, това отвори пътя на Народното събрание за нов избор, коментира още юристът.

Защо не беше разследван по - рано казусът Марковска- това е обвинение срещу прокуратурата. Две години да се разследва нещо, което се получава при справка в Агенцията по вписванията за един час, ако говорим за придобитите имоти от Марковска, смята Йордан Соколов.

Той бе категоричен, че скандалът е засегнал престижа и името на България и че всичко това е можело да бъде избегнато, ако се бе оттеглила доброволно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай