Симеонов за консултациите: Постигнахме много добър диалог

Симеонов за консултациите: Постигнахме много добър диалог  | StandartNews.com

София. „Прекалено рано е да се прави категоричен извод от преговорите с ГЕРБ. Ще подпишем само програма за стабилно управление. Не говорим за коалиция, а за бъдещо управление, в което могат да участват и наши специалисти". Това каза лидерът на НФСБ и представител на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Нова ТВ по повод вчерашните консултации за съставяне на правителство.

По думите му е постигнат много добър диалог и има съвпадение по 14 точки, редакция в 9 и разминаване в 4. Времето обаче не е достигнало за задълбочени разговори по някои основни теми. "Преговаряхме само за евентуално съгласуване на двете ни програми и разгледахме само тази на ГЕРБ. На втори етап ще продължим разговорите. Мандатът е на ГЕРБ, ако имат нужда от подкрепа в някои ресори, ние ще ги подкрепим", категоричен бе той.

„Разговорите с ГЕРБ са само една част. Утре може да направим разговори с БСП. Кой е казал, че ГЕРБ ще може да състави правителство? Готови сме да обсъдим всичко, включително и нещата, които ни разделят. Не сме говорили за „третото краче на столчето. Най-важното е да се намери начин България да излезе от кризата", заяви Симеонов.

"Дори да няма наши представители, ние пак ще ги подкрепим. Тяхна работа е ако ББЦ и ДПС влязат в коалиция. Ако ДПС се подпише, ние да не би да трябва да се направим на обидени? Ние не се отказваме от искането си да ги извадим от властта. Бихме желали партията да не бъде допускана до властта. Но те сами да решават дали ще подкрепят или ще са опозиция. Ние си имаме програма", каза още лидерът на НФСБ.

Той отрече спекулациите, че ромите ще бъдат преместени в специални лагери с фургони извън населените места и определи въпроса като тенденциозен. "Това е некоректна извадка от раздела за отношение към етносите. Ние предлагаме премахването на всички незаконни постройки и програма за ускорено интегриране. Нека ромите да ходят където искат", каза той.

"Държим на задължителна казарма. Може да се окаже проблем, но може и да не се окаже. Всичко зависи кой какви отстъпки прави", допълни Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай