Сигурността- приоритет на сътрудничеството между България и Израел

Сигурността- приоритет на сътрудничеството между България и Израел | StandartNews.com

София. Изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество между България и Израел е сигурността. Това стана ясно от срещата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и зам.-министъра председателя и министър на външните работи на Израел Авигдор Либерман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Те обсъдиха различни аспекти на двустранното сътрудничество на работна среща в Министерство на вътрешните работи.

Йовчев и Либерман се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения, в това число в областта на сигурността и вътрешните работи. Те отчетоха, че активният политически диалог между двете държави се развива непрекъснато и във възходяща насока. Нов импулс за по-нататъшното развитие и надграждане на отличните политически отношения ще даде провеждането през 2014 г. на трето съвместно заседание на правителствата на България и Израел, посочват още от МВР.

Трябва ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност, стана ясно на срещата. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Сарафово. „Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата", каза той.

Двамата министри изразиха готовност да работят и за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации. Те коментираха и ситуацията в Сирия и Украйна. Министър Йовчев запозна госта с мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. Той посочи, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем.

Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е да работят съвместно в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма. Министър Либерман изрази благодарност за готовността на българската страна и личния ангажимент и позиция на министър Йовчев във връзка със своевременното предотвратяване и недопускане на различни форми на антисемитизъм и ксенофобия, пишат от пресцентъра на МВР.

Стандарт Нюз припомня, че Авигдор Либерман е на посещение в България по покана на Цветлин Йовчев, която бе отправена още през ноември 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай