Сидеров срещу Бинев за Брюксел

Математиците дават по 5 евродепутати на Станишев и Борисов

Сидеров срещу Бинев за Брюксел | StandartNews.com

София. Лидерска битка се задава през май за Европарламента. Освен новината, че листата на БСП ще води Сергей Станишев, политическата мълва носи, че водачът на "Атака" Волен Сидеров ще оглави списъка на националистите. Така той ще влезе в челен сблъсък със Слави Бинев, който е в Брюксел с гласовете на "Атака", но впоследствие пое по собствен път в политиката. Бинев вероятно ще води листата на НФСБ на Валери Симеонов, с когото направиха съюза Патриотичен фронт. Процедурата по номинациите при нас ще приключи в последния момент, коментира за "Стандарт" Симеонов. И даде да се разбере, че още партии ще се присъединят към патриотичното обединение, като част от тях ще прекратят съществуването си извън НФСБ.

Голямата битка в Брюксел е Партията на европейските социалисти да пребори Европейската народна партия и да получи мнозинство. Засега прогнозите са, че десните ще се разделят с 30-40 кресла, но пак може би ще запазят преднина. Като лидер на ПЕС Станишев ще поведе соцлистата в България, сигурни са във всички партийни централи. Още повече, че така той ще пробва да пресече възможността за паралелна лява листа, оглавена от Ивайло Калфин. В момента вървели сондажи за общо явяване на лобито около експрезидента Георги Първанов и хората на Татяна Дончева, твърдят апаратчици на "Позитано" 20. Проблемът с Калфин е, че засега няма да е напред в червения списък. Ако Станишев е първи, след него щели да са Георги Пирински, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин. А Калфин остава на спорната пета позиция.

В момента БСП има 4 от общо 18 български евродепутати. През май страната ни ще изпрати 17 души в Брюксел - едното кресло ни бе отнето заради влизането на Хърватска. Сега ГЕРБ има 5 евродепутати, ДПС - 3, НДСВ - 2, "Атака" - 2 и сините 2. Математикът Михаил Константинов допусна вчера, че двата големи блока - БСП с ДПС и десните с ГЕРБ, ще имат единият 7, а другият - 8 мандата. Битката ще е крайно оспорвана и засега надмощието ще е от един депутат. Управляващите от БСП и ДПС вече дадоха да се разбере, че евровотът ще е разковничето за бъдещето на правителството. И може да има предсрочни избори, ако двете партии нямат повече евродепутати от ГЕРБ.

По предварителни прогнози партията на Бойко Борисов ще запази петте кресла в Брюксел, а ДПС трите си мандата. По един евродепутат се очаква от движението на Николай Бареков "България без цензура", "Атака", НФСБ и Реформаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай