Сидеров: Темата с преференциите беше истеризирана

Всеки може да се кандидатира за евродепутат, въпросът е от коя листа, каза Волен Сидеров за кандидатурата на Валери Симеонов

Сидеров: Темата с преференциите беше истеризирана | StandartNews.com

"За мен темата за преференциите не е много важна. Съжалявам, че те беше истеризирана, от БСП най-вече, защото те го нарекоха дори "демокрацията е заклана". Използваха страшни кървави образи", така лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира скандалните поправки в Изборния кодекс, които на практика обезсмислиха преференциалния вот заради високия праг.

Той направи този коментар пред журналисти преди Коалиционния съвет при премиера. Бойко Борисов събра партньорите си от "Обединени патриоти" в кабинета си в Министерски съвет, за да обсъдят осигуряването на форума, след като левицата заяви, че напуска парламента и не промени позицията дори след обрата в позицията на ГЕРБ, които обявиха, че ще върнат старите правила. Вчера премиерът заяви, че всички от управляващата коалиция трябва да ходят в парламента, за да не зависят от опозицията.

"Преференцията не е най-важното нещо, тя е част от техниката. По-важното е какви хора ще бъдат избрани, какви хора ще заемат позиции", отбеляза Сидеров. "За мен е важно какви пари са декларирали нашите евродепутати. Ако може да отделят поне част от тях за един фонд, който подготвям с юристи за болни деца и деца-таланти, защото научих, че някои от тях са спестили по 4,5 млн., други по 1,5 млн. Явно тази битка за евродепутатството се оказва един сериозен бизнес, и аз ще се обърна с призив към всички, които ще се кандидатират за евродепутати през тази година, да декларират, че ще даряват по-голямата част от заплатите си. Това са над 20 000 заплата", заяви още Сидеров, цитиран от "Фокус".

Запитан за проблемите с кворума той отговори:

"Специално от "Атака" сме били коректни в това отношение. Кворумът по-скоро се пропуква, когато пътуват депутати, а те пътуват доста. От ГЕРБ също трябва да си стегнат редиците. От наша страна няма да има проблем. Когато трябва да има кворум, даже спираме всякакви пътувания в чужбина. От страна на НФСБ и ВМРО -надявам се също, защото вече явно всяка партия говори отделно за себе си."

На въпрос заедно ли ще се явят "Обединени патриоти" на изборите, той отговори: "Надявам се да стане ясно. Аз месеци наред настоявах на моите партньори, това нещо да го кажат, но те отбиваха този въпрос". По думите му обаче по-важен въпрос е правителството да изпълни мандата си докрай, а не как "Обединени патриоти" ще се явят на избори.

"По-важното е тримата от патриотичния съюз да успеем да кажем ясно - както и да се явим на избори, това няма да се отрази на управлението. Управленският мандат да бъде изкаран докрай, нека Борисов поне веднъж да завърши мандата си докрай, ние сме подписали програма за управление. И това да бъде спазено", каза лидерът на "Атака".

Относно кандидатурата на Валери Симеонов за евродепутат той каза, че всеки може да се кандидатира и всяка партия има право да издигне водач, въпросът е на коя евролиста.

"Аз разбрах, че организации на ВМРО номинират Джамбазки за евроводач, но пак не е ясно на коя листа. Засега не мога да кажа как ще се явяваме с ВМРО и НФСБ - дали заедно, дали по отделно или в други формати", уточни Сидеров.

(Очаквайте подробности след края на Коалиционния съвет.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай