Щонов: Не аз спрях "Южен поток"

Щонов: Не аз спрях "Южен поток" | StandartNews.com

София. "Не съм спирал аз проектът за „Южен поток", а изпълних решение на премиерът Пламен Орешарски от 31 юли. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката от служебното правителство Васил Щонов в сутрешния блок на бТВ.

„Южен поток" е спрян от писмото на Орешарски към Министерски съвет. Аз изпълнявам това писмо като служебен министър. Това е нещо, което Драгомир Стойнев е трябвало да направи, но не го е направил", обясни той.

Той обясни, че на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерски съвет, в което се посочва, че във връзка с разпоредбите на ЕС се прекратява проектът „Южен поток" и се нарежда да се не правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох", уточни бившият министър.

„Нищо не се е случило по-различно от това, с което Драгомир Стойнев е запознат. Цялото объркване по проекта идва точно от действията на миналото редовно правителство на премиера Орешарски". Така Щонов отговори на обвиненията на Драгомир Стойнев от БСП Лява България и бе категоричен, че е чел договорите за „Южен поток".

Писмото до „Газпром", за което Стойнев попита, е от 11 август и е едно към едно с писмото на Орешарски от 31 юли, стана ясно от думите на Васил Щонов. Той бе категоричен, че няма връзка между отпуснатите пари по оперативни програми на ЕС и спирането на „Южен поток".

„Ако го нямаше писмото и „Южен поток", договорът щеше да влезе в сила, а България щеше да е подложена на потенциалния риск да плати почти цялата сума – около 4 млрд. евро, от които половината поема „Газпром", половината България", коментира още бившият енергиен министър.

„54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси за следващите 30 години, изчислени на база 8% възвръщаемост", каза Щонов и изтъкна, че това е много малко за България. За Русия това е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна, добави той.

При тези параметри на тръбата България е трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента (100 млн. евро към Турция), или 600 млн.лв., изчисли Щонов.

„Тъй като Русия и Европа не успяха да се разберат как да бъде в третия енергиен пакет, това означава, че проектът не може да бъде започнат 2015", обясни той. „Нищо не е спряно. Просто е замразен", заключи бившият министър на енергетиката по повод новината за спирането на "Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай