Ще участваме активно в демилитаризация на Черно море

Ще участваме активно в демилитаризация на Черно море | StandartNews.com

България ще участва активно в процеса на демилитаризация в Черно море. Това обяви в Бургас  премиерът Бойко Борисов.  Той прие тържествения строй на военноморските сили минути преди старта на учението „Бриз 2016", което се провежда днес в акваторията на Бургаския залив.

Премиерът обясни, че в днешното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016"ще се покаже готовността на Българската армия. По думите му, българската държава ще участва активно в процеса на демилитаризация, като изтъкна, че Черно море ще се използва като транспортен коридор, както и за развитието на туризъм.

Борисов бе категоричен, че няма разминавания в неговото мнение и това на министъра на отбраната Николай Ненчев относно процеса на демилитаризация, съобщава Фокус. 

На събитието присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Бургас и зам.-председател на ПП ГЕРБ Димитър Николов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и др.

В учението участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Гостите на ВИП-деня на учението „Бриз 2016" ще наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, ликвидиране на последиците от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, както и други действия от динамичния показ. Основната цел на „Бриз 2016" е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

Има един леко пострадал българин при терористичния акт в Ница, който не е потърсил болнична помощ. Това заяви още премиерът преди старта на учението. Информацията е дошла от посланика на България във Франция, като човекът се издирва. Премиерът изказа съболезнования от името на целия Министерски съвет на семействата на загиналите и ранените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай