Шолц щракна капана на Петков. Защо го натиска

По-бързо да се решава македонския въпрос

Шолц щракна капана на Петков. Защо го натиска | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има шанс за постигане на напредък.

Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска персепктива, заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия. Германският канцлер дойде в София от Скопие, където беше на посещение тази сутрин, припомня БНТ.

Премиерът Кирил Петков заяви, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на присъединяването им към ЕС, но очаква изпълнението на поставените условия.

"В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да имаме стъпки напред - през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство.

Така че всяко едно решение трябва да включва тези три приоритета. ЕС може да даде потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва, така че продължаваме да работим като правителство в рамките на съществуващата рамкова позиция и договор за добросъседство." - заяви министър-председателят Кирил Петков.

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай