Шок с решенията за ТЕЛК. Промените

Становища се бавят 4 години

Шок с решенията за ТЕЛК. Промените | StandartNews.com

Шокиращи данни за ТЕЛК решенията изнесе народният представител от ДПС Севим Али в пленарната зала на парламента по време на изслушването на шефката на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) Ани Александрова

Данните на Министерство на здравеопазването към края на 2022 г. показват, че от съществуващите 70 ТЕЛК комисии в страната, само 29 се произнасят в законоустановения срок от три месеца. 17 ТЕЛК комисии излизат с решения между четири и шест месеца, а произнасянето на 9 ТЕЛК комисии се проточва в рамките на 12 месеца. Над 12 месеца трае становището на 15 петнадесет ТЕЛК комисии в страната, като най-дългият период за ТЕЛК решение е четири години, съобщи Севим Али.

От последните официални данни на Националния център по обществено здраве и анализ средногодишно през медицински експертизи минават около 165 хил. души, допълни той.

Какви мерки предприема Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) за оптимизация на дейността на ТЕЛК комисиите в страната, попита Али.

И заяви: "Известно е, че ТЕЛК комисиите страдат от липса на персонал. Заплащането е крайно незадоволително. Средната възраст на работещ там е предпенсионна или пенсионна.".

Севим Али обясни, че забавеното решение на ТЕЛК много често е свързано със загуба на права, което създава сериозни проблеми, тъй като експертното решение на ТЕЛК и НЕЛК е универсален ключ към инвалидни пенсии, социални услуги, асистентка подкрепа и много други права. Те зависят от навременното произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

Какви законодателни промени трябва се предприемат за оптимизирането на дейността на ТЕЛК и НЕЛК комисиите и какво мислите за възможността като цяло международната класификация на функционалността, увреждането, издадена от Световната здравна организация ICF да бъде въведена в българското законодателство, попита още Севим Али.

Предвидени са промени в медицинската експертиза, отговори Ани Александрова. Забавянето в произнасянето от органите на медицинската експертиза по експертни решения е в ограничения им брой, който с промените ще бъде увеличен двойно. Второ - случайно разпределение на постъпилите заявления. Те ще се разпределят на случаен принцип към съответната ТЕЛК комисия, която системата ще види, че е най-малко натоварена, допълни Александрова. Тя се съгласи, че има голямо забавяне в решенията и съобщи, че НЕЛК вече ще има право да върне само веднъж едно постановено експертно решение от ТЕЛК.

Това означава, че всички страни в процеса ще трябва да бъдат отговорни и ангажирани да представят цялата необходима медицинска документация, така че да може да се вземе максимално обективно решение по случая в полза на съответните лица, обобщи директорката на НЕЛК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай