Шок! Кой остава под чертата на вота

Последни данни от проучванията

Шок! Кой остава под чертата на вота | StandartNews.com

Според ново социологическо проучване на "Маркет линкс" и БТВ само пет партии влизат в новия парламент след изборите на 2 април.

"Продължаваме промяната-Демократична България" води с 0,5 % на "ГЕРБ-СДС" в допитването.

Партията на Кирил Петков и Христо Иванов събира 20,9 % подкрепа, тази на Бойко Боърисов - 20,4 %, ДПС е трета сила с 13,3 %, "Възраждане" е след това с 11,8 %, а пета е БСП с 6,6 %. "Левицата", "Български възход" и ИТН остават доста под бариерата.

"Левицата" "къса" от БСП, но не толкова, че да се превърне във фактор - 2,3 %, ИТН са далеч от силните си години и този път са малко над 2 процента, а  "Български възход" - с 2,4 %, сочат данните на "Маркет линкс". Това е първата агенция, която дава подобни резултати. 

Досегашните проучвания отчитаха поне 6 партиен парламент и минимум още една формация на ръба. Други социолози обаче даваха и по-висок резултат за БСП, а не отчайващите 6,6 %, колкото измерва "Маркет линкс".

Близо 14 % обаче все още не са решили за кого да гласуват, а данните показват, че ГЕРБ-СДС има по-голям електорален резерв в тази посока и може да спечели гласовете. 

„Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, коментира социологът Добромир Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай