Ще имаме ли премиер на ротационен принцип? Говорят анализатори

Твърди се, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговарят за необичайния аранжимент

Ще имаме ли премиер на ротационен принцип? Говорят анализатори | StandartNews.com

Според изтекла снощи информация ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" водят тайни преговори за кабинет с втория мандат, в който министър-председателят да се сменя на ротационен принцип. Това би било нещо невиждано в България, а идеята не се приема сериозно от хората. Как обаче я виждат политическите анализатори.

Политологът Румяна Коларова съобщи пред Нова телевизия, че такова нещо има в Румъния. „Там срокът е година и половина. Второ там става дума за трипартийна коалиция, с участието на партията на унгарците в Румъния. Трето това е абсолютно невъзможно, ако няма подписано коалиционно споразумение. Това не става с „джентълменско споразумение”, а със сложно коалиционно споразумение. Това означава, че съставът на кабинета е резултат от номинации на двете страни”, обясни Коларова. 

Икономистът Евгений Кънев каза, че още в предизборната нощ е бил на мнение, че това е единственият вариант. „Тип кабинет „Попов”, който има елемент на коалиция, но на практика това са излъчени експерти от двете страни, а не толкова политици. Това е важно да отбележим, че ще стане при втория мандат”, каза Кънев.

„Вариантът с ротационен премиер е стара практика – от 1974 г. в Израел започва. Пробвана е в Турция, Македония, Румъния. Има различни вариант. Идеята е двете най-големи партии да правят коалиция помежду си. Идеята е властта да бъде ротирана”, обясни Кънев.

Подобен тип правителство икономистът Кузман Илиев определи като „брак по сметка”. „Брак по сметка, който е неизбежен. В момента България е тежко разделена на две – две половини, които стават все по-радикални. И ГЕРБ и ПП са от едната страна на барикадата, а не искат да го признаят. Другата половина е по-консервативната”, каза Кузман Илиев. „ГЕРБ и ПП нямат друг избор, ако искат да са силни”, смята икономистът.

Според бившия зам. външен министър Милен Керемедчиев България „се нуждае панически от правителство”. „Не само ножът е опрял до кокала, не само икономически вървим и боксуваме в грешната посока, но и във външно политически плат пред нашите европейски партньори всеки ден показваме огромна слабост и несигурност. Показваме, че не сме стабилен член на ЕС. Нуждаем се от правителство, защото ситуацията е катастрофална”, заяви Керемедчиев.

Румяна Коларова смята, че всяко правителство е по-добре от това да няма правителство и да се върви към предсрочни избори. „Първо са хибридните атаки. Второ става дума за политиката на президента, която е уязвима, непоследователна точно по тази тема. Единствената основа, на която може да се формира правителство, е проевропейската основа. Това правителство е важно и заради отслабването на ролята на ПП в коалицията ПП-ДБ, ясното позициониране на тази коалиция в дясно, не в ляво. Всъщност може да се каже и заради външна заплаха, и заради вътрешна трансформация това решение е възможно”, смята Коларова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай