Ще има ли затвор за замърсителите на въздуха?

Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години...

Ще има ли затвор за замърсителите на въздуха? | StandartNews.com

Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу фините прахови частици, съобщава бТВ.

Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години. Има и опция за глоба от 5 до 30 хиляди лева.

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде приет окончателно, се предвижда глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината.

Освен по-строгите наказания, управляващите обмислят и прилагане на мярка – обществено полезен труд за гражданите, нарушили закона.

„Тези от нарушителите, които са малоимотни или живеят при по-лоши условия, биха могли да бъдат адекватно наказвани, като работят в полза на обществото”, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Опозицията пък мисли за зони със зелени дни, а данъкът от старите коли да отива за чист въздух.

„Това е логиката, защото има европейски принцип – замърсителят плаща”, посочи депутатът от БСП Манол Генов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай