Ще има ли война през февруари? Говори посланик Митрофанова

От какво зависят преговорите на България с "Газпром" - отговорът на дипломат номер 1 на Русия е нас

Ще има ли война през февруари? Говори посланик Митрофанова | StandartNews.com

Ще има ли война през февруари? С този въпрос започна интервюто на Нова тв с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

"Въпросът ви е свързан с истерията в медиите, че Русия е събрала войски и се промъква по тайни пътеки към Русия. Секретарят на сигурността на Украйна не вижда опасност, Но САЩ и Великобритания, и особено НАТО, въоръжават Украйна, което може да бъде изключително опасно. Ясно е, че някой се опитва да провокира.

Русия смята за неприемлива дори мисълна за война с Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурост. Украйна се използва в тази ситуация", посочи дипломатът.

Дали има ситуация, при която Русия все пак да влезе на територията на Украйна?

"Важно е да се постави основният въпрос - за какво ни е война с Украйна? Тя е наш съсед, важно е да живеем в мир. Може да стане провокация по отношение на Донецка и Логанска република. Но изобщо не става въпрос Русия да нахлуе. На тях им трябва оръжие, за да защитят района си. Не мога да разбера защо им трябва да воюват с най-развития си регион. Медиите не показват онова, което става там.

Ние провеждаме ,учения, защото се страхуваме от провокации от Украйна и НАТО. Русия никога не е била против членството на Украйна в ЕС, но сме против членството й в НАТО. Това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират", каза дипломат номер 1 на Русия у нас.. 

Тя потвърди, че и за Русия Донецката и Логанската републики са част от територията на Украйна. 

Според нея възможна провокация са действия срещу Донбас. "Защо се доставя там оръжие - за да се стрелят едни други ли? Там има хора, които не се подчиняват на правителството. В това виждам опасност. Виждам решението в спазването на Минските споразумения", каза Митрофанова. 

Тя припомни събития отпреди години, които според нея са свързани с днешната ситуация.

"Ще се върна към източниците на днешната криза, за която предупреждавахме още през 90-те години. През 1994 г. бе прието решение за приемането в НАТО на бившите съветски републики и страните от Източния блок. Още тогава Бил Клинтън каза, че това може да се превърне в сбъднато пророчество. След 2000 г. ние ясно определихме границите на разширението на НАТО - Украйна, Грузия. От тогава НАТО се придвижи с хиляди километри. Пренебрегнаха споразуменията. Сега се планира посещението на министъра на отбраната и външните работи на Великобритания в Русия. Предстои среща с Блинкен. Но тези неща ще продължат да стоят на масата за преговори.

Вярвам, че решението е в дипломацията", каза Митрофанова.

На въпрос защо бе поискано връщане на границите на НАТО от 1987 г. и значи ли това излизане от Алианса на България и Румъния, Митрофанова отговори:

"Искам да поясня какво означава връщането към границите - не става въпрос страните, които са влезли през 1997 г., да излязат от НАТО, а за извеждане на стратегическите оръжиа и базите. Не става въпрос България или Румъния да напуснат НАТО, това е ваше суверенно право", посочи Нейно превъзходителство. 

А става ли въпрос в България да няма американски войници?

"Става въпрос за разполагане на стратегическо оръжие и бази - такива неща няма в Бългалрия. Вашето правителство много правилно не се опитва да играе на тези игри. 

Всякакви военни бази, които заплашват нашата стгратегическа сигурност, вече са мишени. Затова не бива да се изправяме един срещу друг. Затова се изненадвам, като чувам такава риторика от благоденстващи страни в Европа.

Ако в България бъдат разположени овенни бази и стратегически оръжия, тогава Русия ще реагира. България не е мишена", категорична е Митрофанвова.

Възможно ли е Русия да остави България без газ?

"Русия винаги е била един сигурен външнотърговски доставчик. Ако говорим като цяло за проблема -, да си спомним "Северен поток 2" - като не го пуска, Европа сама се наказва. За Русия това не е проблем - като не иска да го пусне, ще насочим нашите потоци на Изток. Втечненият газ е много по-скъп и американците не са надеждни доставцичи. Трябва да се мисли сериозно за това. Европа да мисли", посочи Митрофанова.

Тя коментира и възможните санкции, които ЕС може да наложи на Русия: "Санкциите винаги са нещо неприятно. Но тези, с които сега заплашва Европа, са удар по икономиката и финансовите пазари по целия свят и всички ще пострадат. Трябва добре да се обмисли". 

Предстоят преговори мижду България и "Газпром" - зависят ли те от  реакцията на България към Русия в момента?

"Не бих отхвърлила изцяло такова разглеждане на въпроса. Сега обстановката е безкрайно нажежена. В друга ситуация бих казала - не, това са преговори между самостоятелни компании. Но сега не мога да го кажа твърдо. Газпром винаги се е озовавал на исканията на България". 

Митрофанова заяви, че не приема образа на Русия като агресор. "Ние сме загубили 27 млн. граждани във войната. Аз съм родена в Сталинград. Децата си играеха в пясъка и там имаше гилзи. Ние никога няма първи да започнем войнва. А да бъдат изгонени дипломати - какво ще се реши с това? Ще припомня песента по стихове на Евгени Евтушенко - "Искат ли руснаците война". 

Аз съм посланик в България от почти година. На практика не съм се срещала с вашите политически партии. България и Русия имат обща история. Това е главният инфлуенсър в нашите отношения. Ние много дълбоко сме свързани. Дори при някои недружески постъпки от последните години, никой в Русия не би казал: България е наш враг.

Трябва да се придържаме към тези отношения. А останалото се решава на масата на преговори - с чаша добро вино", заключи посланик Митрофанова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай