Ще има ли редовен кабинет? Коментира човек на Радев

Трудно му е да си представи как ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще работят заедно в редовно правителство

Ще има ли редовен кабинет? Коментира човек на Радев | StandartNews.com

“Аз лично не смятам, че изборът на председател на парламента е генерален политически въпрос, но е нужно парламентът да заработи колкото е възможно по-бързо, тъй като има да решава важни неща“, заяви в интервю за бТВ съветникът на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов.

„Джентълменските отношения са възможни между джентълмени. Предстои да видим как това споразумение ще работи, когато се стигне до съдържанието на законите. По някои законопроекти няма да има съществени различния, по други обаче ще има“, смята проф. Маринов по повод постигнатото съгласие между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Той заяви, че му е трудно да си представи как ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще работят заедно в редовно правителство. „България е страната на неограничените възможности, всичко може да се случи“, посочи обаче експертът.

„Идеята да се гласува за служебния кабинет и той да стане редовен няма как да се случи. Трябва някой да го предложи. Коя партия ще го направи? А и трябва да има някой, който ще се съгласи? Министър-председателят вече заяви, че няма да участва в редовен кабинет. Доколкото познавам и министрите едва ли някой ще се съгласи да бъде издигнат за член на кабинет от ГЕРБ или ПП-ДБ. Ако парламентът заработи, служебният кабинет или част от него, ще бъде непрекъснато в кошарата“, смята проф. Маринов.

„Много хора въобще не гласуваха, а тези, които гласуваха, се разделиха на сравнително малки части и това въобще не означава, че избирателите искат тези две формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да са заедно. Напротив, те въобще не искат да са заедно, те не могат да понасят другите. Но политиците понякога трябва да правят неща, които избирателите не желаят или не могат да понесат. Но дали ще имат кураж да го направят – не знам“, посочи още той.

„Трябва да се конституират комисиите и да започне работа по вече внесените законопроекти. Това трябва да е въпрос на дни, не на седмици. Тогава държавният глава ще реши с какъв темп ще осъществява консултациите“, смята Александър Маринов.

Той посочи, че правната комисия е много важна, но не е единствената такава. Според него не е заложено вдигане на данъците в законопроекта за новия бюджет, а само промяна на някои данъчни ставки - да се възстановят някои от предишните стойности.

„Дали подходът на ГЕБР-СДС и ПП-ДБ, който избраха, за да сложат край на политическата криза, е добър, ще видим от резултата, защото това не са цели сами по себе си. Това е едно добро начало – те могат да разговарят помежду си и могат да постигат споразумения“, каза Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай