Ще има ли правителство на малцинството на ГЕРБ? Говорят анализатори

Истинският въпрос е дали това е начало на нова предизборна кампания

Ще има ли правителство на малцинството на ГЕРБ? Говорят анализатори | StandartNews.com

Партия ГЕРБ може да поеме риска и отговорността да състави правителство на малцинството и да си гарантира подкрепа от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”  по евроатлантическите теми, коментира пред Нова телевизия журналистът Петко Георгиев.

Относно думите на лидера Бойко Борисов, че е готов на всякакви компромиси, за да има кабинет, той каза: „Не смятам, че има сериозна оферта на масата. Истинският въпрос е дали това е начало на нова предизборна кампания, или е извинение за съставяне на правителство с политически партии като ДПС и „Български възход”.

Според социолога Евелина Славкова „Продължаваме Промяната” са дали отговор на подобни бъдещи предложения още в нощта на изборите. „Те продължиха с кампанийното говорене, казвайки „ГЕРБ и ДПС да направят своята коалиция”. Част от същността и структурирането на тази партия е именно анти-ГЕРБ говоренето”, е нейното мнение.

Относно самото предложение на ГЕРБ, Славкова смята, че отказът на ПП може да не е толкова деликатен, защото от формацията ясно са заявили каква ще е позицията им. „Не съм склонна да вярвам, че ГЕРБ ще поемат риск с правителство на малцинството. Защото ще им се наложи да управляват в тежка ситуация”, добави политологът. Тя сподели, че предсрочни избори са най-вероятният сценарий.

Бившият председател на Комисията по досиетата и бивш депутат Методи Андреев смята, че поведението на Борисов е било на човек, който владее положението и иска да изпере биографията си, да „рециклира” себе си и да свали определението „токсичен”. „Борисов в момента играе на оцеляване. Той е цар на сценките. Ще се покаже като спасител на нацията. Всъщност, неговата цел е да се спаси. Който и да бъде назначен от ГЕРБ, ще козирува на Борисов. Той не излиза от политиката, знае, че не може да стане премиер”, е неговото мнение.

В момента се води борба за политическо лидерство, смята политологът проф. Росен Стоянов. „Имахме и още едно паралелно предложение от Христо Иванов, който промотира опцията президентът да събере всички около масата на Консултативен съвет и там да бъдат решени приоритетите на парламента. От дясното има предложение левият президент да лидира процеса”, уточни той.

Проф. Стоянов подчерта, че не определя действията на Борисов като самостоятелна оферта, а като контраигра на други паралелни предложения за решаване на кризата. „Борисов е много интуитивен в тази посока”, уточни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай