Ще има ли хотели-болници за COVID-19?

Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели

Ще има ли хотели-болници за COVID-19? | StandartNews.com

По време на Консултативния съвет по туризъм вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани за коронавирус.

„Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата”, каза Николова в интервю за Нова телевизия.

Вицепремиерът уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

„Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи”, посочи още Николова.

Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели.

„Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да се места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне”, каза още тя.

За балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия се обяви Николова.

Тя обяви категорично, че не може да се съгласи с думите на държавния глава Румен Радев, че правителството е в безпомощно състояние.

„Още в началото на кризата кабинетът предприе спешни мерки, които дадоха своя ефект – не само в социално-икономическата сфера, но и в здравеопазването”, допълни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай