Сергей говори с българите в Киев

Сергей говори с българите в Киев | StandartNews.com

София. Днес разговарях с президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе. Знаем се от години, когато още като премиер помагах на българската общност за развитие на културната идентичност на българите. Това обяви във фейсбук страницата си соцлидерът Сергей Станишев малко преди да отпътува за президиум на Партията на европейските социалисти в Брюксел.

"Обадих се, за да чуя какво преживяват и мислят българите в Украйна. Основно задължение на България е да защитим техните интереси и права в днешната ситуация", казва още социалист №1. Той е поканил Кисе на разговор в София в петък. "Вярвам, че ще е полезно за много българи да чуем гласа на българската общност в Украйна. Ситуацията влезе в сърцата на всеки един от нас. И, за съжаление, пак послужи като повод за разделение. Пак се делим на "фили" и "фоби"", споделя Станишев. "От 130 години се занимаваме само с това-кой кого мрази и кого обича. Трябва да излезем от този затворен цикъл, защото той не е полезен за българската държава и всички нас", допълва още соцлидерът.

По думите му България не може просто да следва волята на една или друга голяма сила. "Ние трябва да защитим нашия интерес, да гарантираме нашето европейско бъдеще и наред с това да запазим добрите си отношения и с Русия, и със САЩ. Смятам, че това е възможно, ако не се разделяме и противопоставяме в някакъв краткосрочен политически интерес. Трябва да потърсим националния интерес, националната позиция и заедно да отстоим интересите на България и на българската общност в Украйна", заявява Станишев.

"Ситуацията в Украйна е изключително тежка, но не бива да допускаме и този път България да е жертвата на един голям геополитически сблъсък на велики сили", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай