"Сердика" предлага алтернативни политики

"Сердика" предлага алтернативни политики | StandartNews.com

Веселка Вачева е кандидат за кмет на район "Лозенец" и номер 14 от листата за общински съветници на местна коалиция „Сердика". Родена в семейството на учителка по български език и литература и строителен инженер. Учи в руско основно училище в гр.Небит-Даг, Туркмения, и в немската гимназия в Монтана. Завършва право в СУ "Климент Охридски" и специализира международно публично право и криминалистика, транспортно право в Германия и стопанско управление във Виенския университет. Била е ръководител на международни фирми. От 10 години е адвокат.

- Г-жо Вачева, как попаднахте в АБВ? Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на столичния район "Лозенец"?

- За АБВ разбрах чисто професионално - от един от учредителите и, човек, когото ценя високо и с когото работех по дело за наследство, оставено на българска община във Виена. И това беше много преди АБВ да стане политическа партия. Впечатли ме подходът на тези хора към новите реалности. Желанието за работа за и съвместно с гражданите. С младите хора на България. Не бих искала да подмина и факта, че това са хора с безспорен авторитет и реални следи в българската история. На всички е ясно кой е начело на ПП АБВ. Няма друга политическа формация, чиито ръководител да е бил президент на държавата. И то не веднъж, а два пъти. Има нещо харизматично в това, че този човек, който е постигнал всичко, вместо да се наслаждава на времето си, се е заел да събира екип от умове и авторитети, с чиято помощ да създава нови алтернативи на мислене и на действие в нашата страна.

Коалиция „Сердика" е торпедото на нашата кампания в столицата. Уникален синхрон от актуални политики и реално действие. Преди няколко дни обикалях с г-н Георги Кадиев, нашия кандидат за кмет на столицата и водач на нашата общинска листа из Лозенец и останах изумена, колко много от делата му са в детайли известни на хората, и то на хора от различни възрасти. Дори гражданин, живеещ отдавна в Дрезден, го спря , за да го поздрави за смелостта да се кандидатира и да му пожелае успех. „Сердика" съвпада с моята представа за новото ляво.

- За каква столица ще работите - София на централната градска част или София на периферията?

- Без съмнение столица без атрактивна централна част не може да е привлекателна и комфортна за гражданите и гостите си, но крайните райони не бива да бъдат пренебрегвани, а напротив- те могат да станат места за желан отдих и развлечения, както и предпочитано място за живеене извън хектиката на ситито. Да вземем пример от други европейски градове в това отношение – Виена, Цюрих. Наложително е да работим за синхрон между районите на града.

- София за родените в София или столица на всички?

- Сега ме хващате „натясно": аз съм родена във Вършец. Но от 35 години живея в София, 25 от които съм в Район Лозенец. Според мен столицата ни трябва да е мултикултурен град, в който всички да могат да живеят нормално заедно.

- София на младите, спорта и културата или София на една скорост и на всички възрасти?

- По този въпрос много политически сили спекулират в момента. Дори кметът на Район Лозенец – г-н Дреков, демонстрира висока спортна форма, карайки колело в предизборната надпревара. Искаме София да е град, който да е като магнит за младите хора, да намират смисъл да живеят и да работят с удоволствие тук, но аз като човек на 54 години, не бих искала да забравя за нашето поколение и за по-възрастните от нас. Ние трябва да дадем достойни условия за живот на всички поколения. Та нима по-възрастните не оценяват културните събития? Нима нашите майки и бащи не биха се радвали да са близо до нас при подходящи условия?

- Какво харесвате в район Лозенец и какво ще промените?

- Колкото и дълго да си живял някъде, не можеш да твърдиш, че познаваш всичко, докато не се удариш челно в проблемите. Сигурно не е било лесно на г-н Дреков през изминалите години, но доста от нещата, които с неописуем ентусиазъм и разрушителен размах извършва от два-три месеца насам, по моему е могло да бъдат приключени преди години. Откакто живея тук, помня състоянието на ул."Бигла", ул."Плачковица", ул."Кораб планина" и от 2002 г. и ул. „Кричим".... Помня тъмните страшни за децата дворове между блоковете, неосветените пространства със съмнителни персони из тях. Няма особена промяна и с днешна дата. Истина е, че се правят някакви тротоари сега – скоростта на изработка е 4 линейни метра на седмица.. Ще кажете, есента напредва. Но нека попитаме гражданите, и по-специално тези от ул. „Горски пътник" – как се чувстват из разкопките, причинени от Софийска вода от юни до сега? И без близка перспектива за приключване? Самата аз съм счупила три автомобила из улиците на този район за последните 10 години.

Не желая да критикувам само. Има и добри практики. Ето – радваме се сега на обществената дискусия насрочена за 20.10.свързана с проектите за ревитализация на пространството около пазара Римска стена. Да се надяваме, че това няма да доведе до драстично покачване на наемите и отново да станем свидетели на празни щандове.

Хубаво е, че има гореща телефонна линия и че г-н Кметът има приемни часове. Но това не стига. Трябва гражданите да имат пряк и гарантиран достъп до общинската администрация, да са сигурни, че ще бъдат допуснати и изслушани, в определен ден на определено място, без да минават през секретарка и сътрудници. Трябва по всички важни въпроси да има практика на местни допитвания до населението, както е в много европейски държави.

В Лозенец има потенциал за развитие на културни прояви. Тук имаме 4 основни, 8 средни училища, имаме Университет и факултети на СУ. Един от стоте туристически обекта – Столичният зоопарк е на наша територия. И съвсем не отговаря на съвременните представи за подобно съоръжение. Да премахнем кофите за боклук от ъглите на улиците, да спрем колите на почистващите фирми в пиковите часове, да попречим на безконтролното разлепване на обяви, чиито автори уж не могат да бъдат открити, за да бъдат санкционирани, да няма повече домуващи автомобили с различни регистрационни табели, които не плащат данъците си тук, но задръстват нашите улици.Искам да променим облика на района с традиции и съвременност.

- Какви трудности срещате при изборния процес?

- За съжаление изборите се превръщат в технология, корпоративният и манипулираният вот изместват реалния дебат. Липсват политики, хората отвикват да изискват от политиците. На тези избори ще кажем „Не" на технологията за печелене на избори и „Да" на представянето на алтернативни политики, на друго мнение, ще бъдем коректив.

Затова призовавам съгражданите си да гласуваме. Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-сигурно е, че изборният резултат ще е реален, а не нагласен.

- Как ще осъмне „Лозенец" на 26 октомври?

- Георги Кадиев на балотаж, сериозна група на „Сердика" в общинския съвет, районни кметове и кметове на кметства, алтернативни политики, коректив в управлението на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай