СДС не приема служебно правителство на Радев

Имаше вот на недоверие и мнозинството показа, че стои зад правителството

СДС не приема служебно правителство на Радев | StandartNews.com

Дори Румен Радев да успее да състави служебно правителство по-рано, то няма да е панацея, смята лидерът на СДС Румен Христов. Преди дни държавният глава заяви пред медии, че е готов със състав на служебен кабинет.

По думите на Христов преди по-малко от седмица имаше вот на недоверие и мнозинството показа, че стои зад  правителството. Според него няма разпад на мнозинството, както и парламентарна криза, а до служебен кабинет би се стигнало при такава, а и преди това трябва да се извърти т.нар. "рулетка" за мандатите.

Относно протестите, Христов заяви, че затварянето на кръстовища и изправяйки едни хора срещу други, не е демократично. Той призова тези, които протестират също да спазват законите. Трябва да има заявка, да се определи един маршрут и така хората щели да знаят, че дадена улица или площад са затворени.

СДС участва в повечето протести след 10-и ноември, припомни Христов. Той подчерта, че тогава е имало заряд, очакване и много хора по улиците. Имаше и стачки, и затваряне на магистрали. Но тогава се беше стигнало едва ли не до гражданска война, каза той. Сега нещата са различни. Сега има противопоставяне на едни граждани срещу други, допълни Христов

Той беше категоричен, че "Да, България" са направили непростим компромис като са излезли на протест, свикан от Румен Радев, където са били и БСП. За СДС е неразбираемо такова поведение. Президентът е с ляв профил, няма как десни хора да колаборират с привърженици на Съветския съюз. Христов се възмути от факта, че "Да, България" не са реагирали, когато индивиди са горили знамето на Европейския съюз.

Според него напрежението между институциите ще продължи, именно затова преди година СДС предложили Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Не коментира дали ще има нови промени в кабинета. Даде да се разбере, че ще търси общи действия на СДС с ГЕРБ за парламентарните избори, а бившите десни партньори няма да бъдат търсени, защото отдавна са завили на ляво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай