Вторник,

Съдбата на НОЩ в ръцете на премиера

От: СТАНДАРТ -
Съдбата на НОЩ в ръцете на премиера
A
A
A

Дните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса изглеждат преброени. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров смята, че от гледна точка на управлението на кризата съществуването на НОЩ в сегашния му вид не е необходимо.

Не е необходимо Националният оперативен щаб да продължи да съществува в сегашния му вид, но решението ще е на министър-председателя, каза д-р Кацаров на брифинг след заседанието на МС.

„Националният оперативен щаб всъщност е една работна група, чиято задача е да съветва министър-председателя по въпроси, които бяха посочени от самия него. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува. Но от гледна точка на управлението на кризата, не е необходимо да продължава да съществува Националният оперативен щаб във вида, в който е бил досега“, заяви още д-р Кацаров.

Предстои да се вземе решение дали извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, анонсира Кацаров. По думите му, всички трябва активно да участват в овладяването на пандемията.

България се присъединява към договора на ЕС с Pfizer/BioNTech за осигуряване на ваксини през 2022 г. и 2023 г., съобщи още служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Договорът ще осигури имунизиране с трета или четвърта доза от ваксината, ако има такава необходимост, обясни още той.

Ще бъде децентрализирана поръчката на предпазни материали, сред които маски и дезинфенктанти, за безопасното провеждане на изборния ден на 11 юли, каза министърът. Областните управители ще организират доставките си, спрямо конкретните нужди, а държавата ще ги заплати.

Кацаров коментира, че при предишните избори на 4 април процедурата не е била организирана добре и е имало комисии, които са получили предпазните си средства в деня, след изборите.

На въпрос предвиждат ли се кадрови промени в здравното министерство, Кацаров каза, че вероятно ще има.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички