Съвет в парламента ще следи харчовете

Съвет в парламента ще следи харчовете | StandartNews.com

Депутатите ще след седмица членовете на спецзвеното

Управляващите планират успоредно с приемането на Бюджет 2016 да заработи и Фискалният съвет, който ще следи как се изпълняват държавните разчети, научи "Стандарт". Идната седмица ГЕРБ ще внесе процедурните правила за избор на петимата членове на новия орган. Фискалният съвет бе създаден през април т.г. Той е петчленен независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление, избиран от парламента. Създаването му бе по европейска директива.
В закона е записано, че целта на Фискалния съвет е да извършва "независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси; повишаване качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии; повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната".

Фискалният съвет ще изготвя ежемесечни доклади за това как се харчат държавните средства. Ще обобщава наблюденията си и веднъж на всеки 6 месеца с мотивирани становища и препоръки за пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите в срок до десет дни от публикуването им на интернет страницата на Министерството на финансите.

Част от изискванията, според които ще бъдат избрани членовете на съвета, ще е да имат "високи нравствени качества", висше икономическо образование, 10-годишен професионален опит в областта на икономическия анализ и управлението на публичните финанси и да не са осъждани. Пет години преди избирането си те не трябва да са били членове на управителен или контролен орган на банка в несъстоятелност и да не се управлявали дружество, обявено в несъстоятелност заради неудовлетворени кредитори. Няма ограничения във Фискалния съвет да влязат и чужди граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай