САЩ доволни от енергийното сътрудничеството с България

САЩ доволни от енергийното сътрудничеството с България | StandartNews.com

Вашингтон. Правителството на САЩ е доволно от сътрудничеството си с България в енергийния сектор. Това заяви посланикът на САЩ Марси Рийс, предаде БГНЕС.

"САЩ са доволни, че сътрудничим в енергийния сектор с България. Имаме участие на американски компании инвеститори", каза Рийс.

Подкрепяме разговорите между "Уестингхаус" и правителството на Пламен Орешарски и се гордеем, че американските технологии са номер едно в света, заяви посланикът.

"Уестингхаус" е световноизвестна компания в областта на ядрената енергетика, прочута със сигурността на своите реактори и иновации, подчерта американският посланик.

България взе решение да изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактор на американската компания "Уестингхаус". Това стана ясно след посещение на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ, където той и придружаващите го експерти бяха запознати с технологията на реакторите АР-1000.

На 12 декември 2013 страната ни беше посетена от президента на "Уестингхаус" Дани Родерик, който имаше среща с министър-председателя Пламен Орешарски.

След разговорите премиерът заяви, че представителите на "Уестингхаус" и БЕХ са сключили споразумение, което ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта. Орешарски подчерта още, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства и ще бъде кредитиран дългосрочно, най-вероятно, от "Ексимбанк" и още една финансова институция в комбинация, която предстои да се уточни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай