Неделя,

САЩ готви голяма стратегия за България, как ще ни помага

От: Иван Ангелов, сн. Фейсбук, архив -
28794
САЩ готви голяма стратегия за България, как ще ни помага
A
A
A

В рамките на половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия по отношение на Черноморския регион, която ще даде основа и за отношенията с България, стана ясно от изявление на посланика на България във Вашингтон Георги Панайотов.

"В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействие за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България", посочи Панайотов в интервю за НоваНюз.

По думите му става въпрос не само за модернизация на въоръжените сили, но и за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

"В този документ – той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно - с отговорници, със срокове", подчерта още Панайотов. „Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите", допълни посланикът.

Изгонването на наши дипломати от Русия в първия ден от служебния кабинет Георги Панайотов коментира така: "Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира. Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото й е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното”.

За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са „нормални реципрочни действия”. „Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма особено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава”, посочи Панайотов.

Той коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерт и ще говори с факти. „Първият факт е, че най-големият производител на газ в света е САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече е САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство”, каза посланик Георги Панайотов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички