Сарафов: Цветанов е пренебрегнал решенията на съдия

Бившият вътрешен министър готов сам да си даде имунитета.

Сарафов: Цветанов е пренебрегнал решенията на съдия | StandartNews.com

София. "Няма законова възможност за отказ от страна на министъра на вътрешните работи за издаване на разпореждане за прилагане на СРС", заяви говорителят на главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с новото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сарафов обясни, че Цветанов е трябвало да издаде разпореждане за прилагането на СРС по отношение на директора на РЗБОП- Велико Търново Орлин Тодоров, което е било разрешено от председателя на Великотърновския окръжен съд. Цветанов обаче е отказал да издаде подобно разпореждане, с което е попречил на събирането на доказателства срещу Тодоров.

През март 2011 Орлин Тодоров беше арестуван на работното си място в РЗБОП. От МВР обаче оповестиха само оскъдна информация за причините за ареста. Впоследствие Цветанов обясни, че срещу Тодоров се водят 4 досъдебни производства, по които работи прокуратурата, а главният секретар Калин Георгиев пък бе категоричен, че МВР няма да раздава присъди чрез медиите. На Тодоров са повдигнати обвинения за разгласяване на държавна тайна, след като е установено, че като шеф на търновския БОП е изнасял данни от СРС-та, свързани с делата"Килърите", "Фалшификаторите", както и за "бебето във фризера" в горнооряховската болница. Независимо от делото срещу Тодоров, той не бе уволнен дисциплинарно, а пенсиониран от системата на МВР. "Ще подам искане за снемане на имунитета ми на народен представител", обяви минути след искането на главния прокурор Цветанов.

„От медиите разбрах, че има второ искане за снемане на имунитета ми

за период някъде около 2009 година, относно искане за прилагане на СРС-та, нямам спомен за конкретния случай. Когато се докладват исканията за прилагане на СРС-та, директорът на СДОТО, заедно с главния секретар, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат тези СРС-та", обясни Цветанов. "Има случаи, когато повторно прилагане на СРС, преминава над законно установения срок от 180 дни и тогава независимо, че има всички разрешения, ние пишем, че не е възможно. По тази логика, трябва всички министри или окръжни съдии, които са писали "не" за искания, да им се търси наказателна отговорност.

Относно случая с шефа на БОП Велико Търново, след спазването на цялостната процедура на Дирекция „Вътрешна сигурност" съм съдействал и лицето беше задържано. Аз съм готов с искането си и даже съм го подписал, но трябва да видя дали действително е входирано в парламента, а да не изпадаме в ситуацията от миналия път", каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай