Сандов проговори за шуробаджанащината в кабинета. Ролята на Петков-баща

България вече губи пари от Европа, изтъкна вицепремиерът

Сандов проговори за шуробаджанащината в кабинета. Ролята на Петков-баща | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов проговори има ли шуробаджанащина във властта. Повод бе разкритието на ИТН, че премиерът Кирил Петков се допитвал до баща си Петко Петков, който бил еколог, за трасето на магистрала „Струма”.

"Бащата на Кирил Петков няма никакво касателство, ако говорим за официални действия, официални решения и участие на лица по официален ред в този процес. Нито е част от проектанта, нито е част от изпълнението, нито е част от някоя от институциите, които вземат решения по този въпрос. Това е абсолютна спекулация. Това, което е правил бащата на Кирил Петков, е, че е изразявал своята гражданска позиция по тази тема. За никаква шуробаджанащина не може да става въпрос и за никакво официално участие на бащата на Кирил Петков в този процес.", защити Сандов Петков и баща му.

"Докато няма решение на Народното събрание, аз ще продължавам да действам по начина, по който са ни избрали, с коалиционното споразумение.", коментира вицепремиерът трусовете в управляващата коалиция и възможните варианти за управление занапред - правителство на малцинството или програмен кабинет.

България вече губи пари от Европа, изтъкна вицепремиерът и даде пример с липсата на решение за енергийния преход във въглищните региони.

"Ние вече губим пари от Фонда за справедлив преход, поне половината за тази година, а те са над 150 милиона. Вече губим пари от липсата на начало на Плана за възстановяване и устойчивост. Ако това се забави, тези средства, които биха идвали по тези две направления, са всъщност милиарди и това са пари, които ще бъдат пропуснати за българската икономика и българските граждани.", каза Сандов.

През годините са развивани грешни политики за разчистването на речните корита, подчерта Сандов в предаването "Преди всички" след поройните дъждове през уикенда.

"Корекцията на реките често пъти води до наводнения, въпреки че се прави за превенция от наводнения. Реките сами правят своите речни корита в зависимост от самия речен оток, те се изменят във времето. Човекът, в опит да нагоди своята дейност, понякога ги изправя, слага стени…"

Няма пари за превенция от наводнения, обикновено тези пари се отпускат за последствията, заяви екоминистърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай