Сакскобургготски: Партийното номадство трябва да спре

Сакскобургготски: Партийното номадство трябва да спре | StandartNews.com

София. Ние българите понякога изпадаме в отчаяние и се съжаляваме. Българинът чака и вдига ръце – няма накъде. Разбира се, че има много неща, които биха могли да се свършат по други начини. Това каза пред бТВ бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

 "Ние гледаме повече на негативното, отколкото на положителното. Преди 89-а сме привикнали някой да се грижи, разпорежда и ние без прекалено много инициатива да си живеем. Това се питам – къде отиде българската предприемчивост, трудолюбието, ентусиазма. Това са неща, които мисля, че все още са възможни и най-вече тази предприемчивост от страна на бизнеса. В демократични страни не съм виждал правителства, които да действат злонамерено. Да се сатанизира и да се използва предишното, за да се оправдава човек, не е най-редното. Аз да съм казал една лоша дума за предшествениците ми. Опитвах се да спазвам приемственост. Колкото до сатанизирането на Тройната коалиция, мисля, че тя си изпълни ролята, ако погледнем исторически. Тогава влязохме в ЕС. Ние в България много по-често се мобилизираме с прекалено голям ентусиазъм за нещо, което е против, а не което е за", заяви още бившият министър-председател.


Той не изключи и възможноста да се появи нещо ново и сега.  "Но да се отрича всичко и да се тръгне пак от нулата, едва ли е реалистично. Нека си спомнят някои колко е било спокойно нашето управление. С каква толерантност сме се отнасяли към всички. Наскоро видях пак една новина, че световните агенции 15 пъти са ни повишили рейтинга по време на моето управление. Защо толкова хора напуснаха НДСВ? Не съм бил никога предлаган за партиен лидер. 50 години имах съвсем друга функция. И изведнъж трябваше да се заема с нещо съвсем ново. Но партийното номадство трябва да се прекрати.", категоричен беше още Сакскобургготски.


Според него събитията от последните месеци са нормални за всяка една европейска демокрация, но допълни, че е много преувеличено да се окачествят като „Българска пролет”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай