Съкращават 10% от чиновниците

Държавната администрация ще бъде намалена с близо 15 000 души

Съкращават 10% от чиновниците | StandartNews.com

София. Близо 15 000 души от държавната администрация ще бъдат съкратени от началото на 2014 година. Всички държавни ведомства ще трябва да съкратят числеността на персонала си с 10%. Това става ясно от писмо на Министерството на финансите, изпратено до всички първостепенни разпоредители с бюджетни средства.

Това са министерствата, както и институции като Комисията за финансов надзор, Националния статистически институт, БНТ и т.н. При подготовката на бюджета за 2014 г. разчетите за размера на средствата за заплати във ведомствата трябва да бъдат изготвени при 10% съкращаване на числеността на персонала от 1 януари 2014 г., пише в писмото на Министерството на финансите.

В тази връзка трябва да се направят промени в устройствените правилници на ведомствата не по-късно от края на ноември 2013 г., се посочва в писмото. Като това ще засегне не само отделните министерства, а и всички агенции към тях, включително и Агенция "Митници" и Националната агенция за приходи. В тези структури работят близо 148 хил. души. Така намалението на персонала ще засегне близо 15 хил. души, чиито заплати се дават от държавния бюджет. Всички ведомства трябва да дадат проекти на бюджетите си за 2014 г. до 14 октомври.

С промяната на правилниците на ведомствата може да се променят не само щатните бройки на служителите, но и структурата на администрацията - дирекции, отдели и т.н. По принцип по този начин администрацията законно може да бъде изчистена от политически назначения, направени по време на предишното правителство. Критериите за съкращенията обаче са в ръцете на ръководителите на съответните ведомства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай