Съдии искат промени във ВСС

Съдии искат промени във ВСС | StandartNews.com

София. Съюзът на съдиите в България искат да се промени идеята за постоянно действащ ВСС. Според магистратите във ВСС не участват най-изявените хора в професията и не може да се привлекат специалисти, ако трябва за пет години те да се откажат от работата си.

Те смятат, че е необходимо още да се разширят правомощията на Общото събрание на съдиите и за председатели на съдилищата да може да се издига кандидатура и от колективите в тях.

"Досега сме опитали всичко, може би с изключение на двете колегии. И единственият ни вариант е, ако не решим, че можем да работим с всякаква система, базирайки се на съвестта си, може би да започнем отначало кръга, от 90-а година. Мисля, че всичко е опитано, освен да почнем пак да опитваме всичко отначало. Като човек, който и в Европа е работил, съм твърдо убедена, че системата трябва така да е направена, че да може да работи, независимо от хората, в добрия смисъл на думата, защото, ако разчитаме само на волята на един или двама души да крепят една система, това с политическата воля вече го гледахме и нищо не се получи," заяви вицепремиерът Зинаида Златанова.

По думите й Брюксел критикува съдебната система най-много, не защото не я харесва, а защото на нея се разчита най-много за гарантиране върховенството на закона и на демокрацията и затова тя трябва да е на най-доброто ниво.

Златанова обеща, че до две седмици ще бъдат готови и предложенията, които ще са част от актуализираната стратегия за сектора. Златанова обясни, че актуализираните текстове ще бъдат представени на ВСС, а след това по тях ще се подхване широка дискусия.

От съюза предложиха ВСС да има две камари - една, която да се занимава със съда, и друга, която да отговаря за прокуратурата и следствието.

Освен това съюзът на съдиите в България поиска и редовите магистрати да могат да предлагат административните ръководители на съдилища. На дискусия, посветена на реформа в съдебната система, от организацията предложиха Висшият съдебен съвет отново да стане непостоянен орган и да бъде разделен на два камари - съдийска и прокурорска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай