Събота,

Съдебната реформа- сред най-важните за страната ни

От: Администратор -
702
Съдебната реформа- сред най-важните за страната ни
A
A
A

"Съдебната реформа е една от най-важните за страната ни и кабинетът полага много усилия за успешното ѝ реализиране. Заедно с хората на съдебната власт, министърът на правосъдието подготвя промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и с това, което се предвижда в Плана за действие на Съвета на Европа". Това заяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. И изтъкна, че България подкрепя изцяло този план, "защото той е в посоката, към която и ние се стремим".

С всички промени, които инициираме и реализираме, вярвам, че скоро пост-мониторинговият диалог с България ще бъде финализиран и ще отчете постигнатия напредък. За разлика от много държави членки, членовете на ВСС у нас не се назначават от министър-председателя или министъра на правосъдието и са независими от изпълнителната власт. Разделението на властите и тяхната независимост е много важна, но без диалог и взаимно сътрудничество, реформите не могат да се случат. Затова трябва държавата, съдиите, прокурорите, политиците и обществото като цяло да си взаимодействат така, че да продължаваме да вървим напред, посочи той.

Удовлетворен съм, че в рамките на Българското председателство на Комитета на министрите се провежда конференцията „Укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа", изтъкна Бойко Борисов.

По-рано днес премиерът поиска съдебен мониторинг за целия ЕС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички