Съдебната реформа- сред най-важните за страната ни

Съдебната реформа- сред най-важните за страната ни | StandartNews.com

"Съдебната реформа е една от най-важните за страната ни и кабинетът полага много усилия за успешното ѝ реализиране. Заедно с хората на съдебната власт, министърът на правосъдието подготвя промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и с това, което се предвижда в Плана за действие на Съвета на Европа". Това заяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. И изтъкна, че България подкрепя изцяло този план, "защото той е в посоката, към която и ние се стремим".

С всички промени, които инициираме и реализираме, вярвам, че скоро пост-мониторинговият диалог с България ще бъде финализиран и ще отчете постигнатия напредък. За разлика от много държави членки, членовете на ВСС у нас не се назначават от министър-председателя или министъра на правосъдието и са независими от изпълнителната власт. Разделението на властите и тяхната независимост е много важна, но без диалог и взаимно сътрудничество, реформите не могат да се случат. Затова трябва държавата, съдиите, прокурорите, политиците и обществото като цяло да си взаимодействат така, че да продължаваме да вървим напред, посочи той.

Удовлетворен съм, че в рамките на Българското председателство на Комитета на министрите се провежда конференцията „Укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа", изтъкна Бойко Борисов.

По-рано днес премиерът поиска съдебен мониторинг за целия ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай