Борисов поиска съдебен мониторинг за целия ЕС

Борисов поиска съдебен мониторинг за целия ЕС | StandartNews.com

Съдебен мониторинг за целия ЕС. За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на международна конференция на тема: „Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа".

Мониторингът, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи, защото обикновено държавите, които са с най-развита съдебна система най-лесно признават своите грешки, каза той и изтъкна, че страната ни полага много усилия.

„Действително, заедно с хората на съдебната власт, министъра на правосъдието подготвя такива промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и това, което вашият план се надявам да предвиди", допълни премиерът.

Правителството вярва в професионализма на министъра на правосъдието, която съвместно със съдебната власт ще продължат работата си над съдебната реформа, стана ясно от думите на Борисов.

„Пожелавам успешни дебати. От дневния ред, който видях, темите се дискутират в обществото", посочи още премиерът по време на откриването на конференцията. 

Запознати припомниха, че в Европарламента вече се работи по създаването на Общ Механизъм за всички държави-членки. Няма държава без корупция, заяви преди време евродепутатът от Холандия Софи Ин Велт (ALDE). Тя специално подчерта, че вече се работи върху нов Механизъм, който да обхване всички страни-членки, тъй като няма държава без корупция. По думите й новият мониторинг трябва да обхване и самите европейски институции. Корупцията е истинската заплаха към вътрешния пазар на ЕС, заяви Софи Ин Велт. Евродепутати от EPP и S&D също настояват за европейски мониторинг, който да работи като обща рамка за целия ЕС, а не за отделни държави като България и Румъния.

Парите за болните деца вече да преведени

Премиерът коментира и акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца в чужбина. "За мен е важно, че тези, които са си позволявали да правят нередни неща и се надявам това да бъде доказано в съда, ще си понесат отговорността", каза той и уточни, че новото му ръководство ще се събере в 14 часа.

„Аз съм от хората, които искат много бързо да се случват нещата, но за да има успехи в съда и да има осъдени и наказани, трябва службите да избродират това, което правят. За това се наложи по-дълго да се използват СРС-та и свидетелски показания, за да могат да си свършат по-добре работата. Не разбирам колегите, които се изказват за това, че не се бързало да се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая резултатите са оправдани", посочи Борисов.

„Министър Москов отдавна е подал сигнала, службите го работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха действията, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани. По-късно предполагам, че службите и прокуратурата ще дават подробности. Това, което вашите зрители и слушатели ги интересува и го гарантирам, че парите, които правителството и министерството трябваше да дадат за болните деца, вече са преведени", допълни той.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай