Съдът ще решава за субсидията на Темида

Съдът ще решава за субсидията на Темида  | StandartNews.com

Днес Конституционният съд заседава по искането на главния прокурор Сотир Цацаров срещу разпоредбата в Закона за държавния бюджет, която спря субсидията на съдебната власт. Ако КС уважи искането на обвинител номер 1, парламентът ще трябва да коригира разпоредбата и да възстанови правилото, записано в държавните бюджети за 2010, 2011, 2012 и 2013 г., че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години, както и че при недостиг на такива средства неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт задължително се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет.

В искането си Цацаров напомни, че поради недостиг на средства от 2012 г. не са актуализирани заплатите в съдебната власт.

"Забраната за компенсиране на неизпълнените приходи от съдебна дейност със субсидия от централния бюджет създава допълнителни препятствия пред законосъобразното функциониране на съдебната власт", смята Цацаров. На 26 февруари финансовият министър Владислав Горанов отряза исканията на ВСС за допълнителни бюджетни трансфери за увеличение на заплатите на магистратите и съдебните служители с 12% в изпълнение на Закона за съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай