Съдът поряза ДОСТ (ОБЗОР)

Съдът поряза ДОСТ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Името и учредителите показват, че ще действа на етническа основа, мотивира се Лилия Илиевай

Партията на Лютви Местан ДОСТ остава извън закона. Съдия Лилия Илиева отказа регистрация на формация, тъй като има притеснения, че тя ще е етническа. Абревиатурата ДОСТ, която в превод от турски език означава – приятел, изигра „приятелска" шега на Местан и хората му. На митинг на партията би се скандирало „ДОСТ" и това ще наруши забраната за политически прояви на чужд език, мотивира се съдия Илиева. Според нея ДОСТ не трябва „да установява чувство за национално и гражданско достойнство", а да го утвърждава. „Установяване означава тепърва да се изгражда това чувство, сякаш не го е имало преди. Молителят (Местан - б.р.) е обяснил допълнително, че под „установяване" имал предвид „утвърждаване", като се позовава неправилно на тълковния речник. Но е забравил, че двете думи са синоними само в значението на „определям"", се обяснява в мотивите. За доказателство Илиева дава пример с прогнозата за времето, при която може да се чуе „от понеделник ще се установи топло време", но не и „от понеделник ще се утвърди топло време". Другата причина Местан да получи отказ е фактът, че по-голямата част от учредителите са с турски имена, а законът забранява етническа, расова или верска партия. „В устава не се съдържа и намек, че това ще е партия на такава основа, но съдейки по „заиграването" с абревиатурата, най-вероятно партията ще действа поне на етническа основа", заключват от СГС. Отказът им подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Само часове след решението от ДОСТ обявиха, че ще се възползват от тази възможност още в понеделник. „Това е брутален акт на ограничаване на конституционното право на политическо сдружаване на българските граждани", обяви на брифинг в Кърджали Местан. И определи решението на съда като дискриминация. Местан критикува мотива за значението на абревиатурата ДОСТ, като я сравни с абревиатурата ГЕРБ. „Думата „герб" идва от немската дума „erbe", която означава наследство. Думата „атака" също няма български произход. Мога да продължа с още думи като чорба, яхния, тюрлюгювеч", коментира той. Срещу другия аргумент на съда Местан отсече, че дали една партия е етническа или не, произтича не от членския й състав, а от нейните цели.

РЕАКЦИИ

Решенията са на база законите
Янко Янков, ДПС

Съдът не взема решенията си на база пресконференции, декларации, емоционални изказвания, а на база на законите на страната. В момента ситуацията по регистрацията е казус на правораздаването на Република България, ние сме политическа партия. Казусът има две страни. Едната е кандидатите за регистрация (ДОСТ), другото е съдебната система. По средата са конституцията и законите на страната. Не е предмет на нашата парламентарна и политическа дейност да обсъждаме такива казуси. Ние имаме доверие в правораздавателната система на България.

Добра новина
Красимир Каракачанов, ПФ

Това е една добра новина за българското правосъдие. Не знам какви са мотивите, с които е излязъл съдът, но е видно за всички, че партия ДОСТ е един политически проект, който най-вероятно е създаден от една съседна нам държава и не е редно в българския политически живот да влизат или участват субекти, създадени от други държави. Така че поздравления на българския съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай