Петък,

Сачева: Колегите работят денонощно на терен

От: Рачо Рачев -
A
A
A

"Погрижили сме се за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ, за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Тя коментира притесненията на опозицията, че в страната не са предприети социални мерки.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и с денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза”, допълни социалният министър. 

Деница Сачева коментира и широко дебатираната мярка 60:40 и нейните резултати. „Мерилото показа, че тя работи. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа”, посочи министърът.

„Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60:40 действа за онези работодатели, които искат да запазят своите хора и именно те се възползват най-много”, посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат в непълно работно време. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и заради това, че част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички